Linkuri accesibilitate

Locuitorii din Kramatorsk strâns ce a mai rămas din casele bombardate de ruși, regiunea Donețk Ucraina, 12 august 2022. REUTERS/Nacho Doce
Locuitorii din Kramatorsk strâns ce a mai rămas din casele bombardate de ruși, regiunea Donețk Ucraina, 12 august 2022. REUTERS/Nacho Doce

Războiul din Ucraina | Rusia refuză o zonă demilitarizată în jurul centralei de la Zaporojie. Medvedev: Și în Europa pot avea loc accidente

Volodimir Zelenski îndeamnă oficialii să păstreze tăcerea cu privire la strategia militară a Ucrainei, iar ONU solicită o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie. Șeful Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev a vizitat republicile separatiste din regiunea Donbas.

Principalele informații ale zilei

22:44 12.8.2022

Washington: Rusia intenţionează să organizeze mai multe referendumuri în Ucraina

Moscova a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în estul Ucrainei, într-o tentativă de a le atrage mai aproape de Rusia, au declarat oficiali de rang înalt de la Washington, citaţi de DPA.

Un oficial senior din Consiliul pentru securitate naţională a spus că Rusia intenţionează să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk şi părţi din Harkov.

„Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri", a spus el.

„Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni", a adăugat oficialul citat.

El a mai afirmat că Washingtonul a presupus că Rusia va manipula rezultatele acestor referendumuri pentru a pretinde în mod fals că ucrainenii vor să se unească cu Rusia.

El a precizat că este critic să fie expusă şi contracarată această dezinformare dacă Kremlinul pretinde că poporul ucrainean vrea să se alăture Rusiei.

Mercenarii Wagner | „Bucătarul lui Putin” racolează deținuți din închisorile ruse pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

22:02 12.8.2022

Rusia intensifică atacurile aeriene în estul Ucrainei

Armata rusă şi-a intensificat vineri atacurile aeriene asupra poziţiilor ucrainene, în încercarea de a-şi scoate din impas ofensiva desfăşurată în Donbas, în estul Ucrainei, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Conform a ceea ce susţine Moscova, trupele sale ar fi făcut progrese mai ales în luptele pentru controlul localităţii Soledar, la circa 10 kilometri nord-est de Bahmut, unul din principalele bastioane ale armatei ucrainene în provincia Doneţk.

Soledar este un punct cheie pentru controlul localităţii Bahmut, unde se află un nod strategic de comunicaţii a cărui cucerire ar permite trupelor ruse să-şi concentreze eforturile ofensive către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, redute importante ale armatei ucrainene, mai ales cel din urmă, în provincia Doneţk.

Ucraina dezlănțuie un „uragan” de rachete asupra forțelor rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

21:32 12.8.2022

Zelenski spune că a vorbit cu Papa Francisc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că a vorbit astăzi cu Papa Francisc. „Papa Francisc a fost informat despre agresiunea pe care Federația Rusă o desfășoară împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei”, a scris președintele ucrainean pe Twitter, potritvit The Guardian.

„Îi suntem recunoscători suveranului pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali ai lumii, care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le comite în Ucraina”, a adăugat el.


19:51 12.8.2022

Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lui august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi

Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lui august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului Uniunii, transmite AFP.

Sancţiunea respectivă, ca reacţie la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre, arată agenţia citată.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: „Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia".

Lipavsky a apreciat că „interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei''. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.

Renașterea rachetelor ucrainene | Lansatorul multiplu de rachete Verba lovește forțele rusești de lângă Harkov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG