Linkuri accesibilitate

200.000 de persoane ucise sau rănite de ambele părți în războiul din Ucraina


Russia Ukraine War
Russia Ukraine War

La aproape un an de la invazia rusească în Ucraina, numărul victimelor de ambele părți ale războiului a ajuns la 200.000, o proporție mai mare fiind înregistrată de partea rusă, care a fost în ofensivă.

Declarația a fost făcută de un oficial occidental sub protecția anonimatului, iar ponderea mai mare de victime rusești este explicată de acesta prin faptul că sunt în ofensivă, ceea ce înseamnă că „au suferit mai multe decese decât ucrainenii în general”, scrie Dan Sabbagh, de la The Guardian.

Statul major al forțelor armate ucrainene, în cea mai recentă actualizare, a susținut că a ucis aproximativ 127.500 de membri ai forțelor pro-ruse.

Rusia nu a început încă o ofensivă majoră, în ciuda atacurilor sporite din estul Donbasului în ultima săptămână, dar este angajată într-un efort mai mic, care este capabil să obțină „nu mai mult decât câștiguri tactice”, a adăugat oficialul.

Pierderea Soledarului de către Ucraina a fost o victorie à la Pirus, obținută cu prețul câtorva mii de victime pentru a securiza un oraș în ruină care mai are cel mult 500 de locuitori, spune oficialul.

El spune că, în prezent, există un blocaj militar și, tocmai de aceea, războiul s-ar putea prelungi și pe parcursul anului 2023, devenind unul de uzură și măcinare reciprocă.

Pentru ca Rusia să preia controlul ar avea nevoie de încă o rundă de mobilizare, pe lângă cei 300.000 de oameni recrutați cu forța de Kremlin anul trecut, în timp ce Ucraina ar trebui să se bazeze pe aprovizionarea suplimentară cu arme din vest, grație căreia să poată face inovație tactică pe câmpul de luptă.

Donațiile de tancuri confirmate includ 31 de tancuri Abrams din SUA, 14 Leopard 2 din Germania și Polonia, plus 14 Challenger 2 din Marea Britanie și încă 4 din Canada, un total de 77. Țările de Jos au spus că ar putea trimite până la 18 Leopard 2 pe care le închiriază din Germania și Norvegia până la 8, ducând cifra totală la aproximativ 100, Finlanda, Danemarca și Spania promițând toate că vor trimite un număr nespecificat, scrie The Guardian.

În aceeași zi, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a spus că Kievul se așteaptă să primească până la 120-140 de tancuri vestice într-un „primul val” de livrări.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG