Linkuri accesibilitate

Șeful mercenarilor Wagner: Crimele comise de oficialii ruși înainte și în timpul invaziei ar trebui investigate


RUSSIA – Yevgeny Prigozhin at a cemetery for fallen PMC Wagner fighters in the settlement of Goryachiy Klyuch in the southern Russian Krasnodar region. Screenshot from the video that was released on April 6, 2023

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, le-a cerut procurorilor să investigheze crimele comise de înalții oficiali ruși atât înainte cât și după invazia rusească în Ucraina.

Cererea lui Prigojin este cea mai dură dintre provocările pe care șeful mercenarilor Wagner, le-a lansat până acum împotriva ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major rus, generalul Valerii Gherasimov.

Fost bucătar al președintelui rus Vladimir Putin, șef al cateringului de la Kremlin, Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a devenit șef al unei grupări militare de mercenari care luptă în Ucraina. Gruparea lui este în prezent constituită din condamnați eliberați ca să lupte în Ucraina.

De luni de zile el îi insultă atât pe Șoigu cât și pe Gherasimov și îi acuză de trădare.

„Astăzi am trimis scrisori Comisiei de Investigație și Procuraturii Federației Ruse o cerere de verificare a săvârșirii unei infracțiuni în timpul pregătirii și în timpul desfășurării SMO (Operațiunea Militară Specială) de către înalții funcționari ai superiori ai Ministerului Apărării”, a spus Prigojin, citat de Reuters.

„Aceste scrisori nu vor fi publicate din cauza faptului că autoritățile de anchetă se vor ocupa de asta”, a adăugat el.

Prigojin face parte din cercul restrâns al apropiaților lui Putin care a câștigat notorietate internațională de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

El a spus săptămâna trecută că porecla lui ar trebui să fie „măcelarul lui Putin” și nu „bucătarul lui Putin”.

El spune că loialitatea față de Putin face parte din poziția sa politică, pe care a rezumat-o astfel: „Îmi iubesc patria-mamă, îl slujesc pe Putin, Șoigu ar trebui judecat și vom lupta mai departe”.

În declarațiile din această săptămână, el a spus că a continuat să informeze conducerea de vârf a țării despre problemele pe care le întâmpină și a criticat înalți oficiali ai Kremlinului pentru că au blocat mediatizarea lui și a armatei sale private.

Prigojin nu îl provoacă direct pe Putin, ci joacă mai degrabă un rol de bufon și acționează cu aprobarea celor consternați de conduita armatei ruse, au declarat oficiali, diplomați și analiști pentru Reuters.

Armata privată a lui Prigojin luptă alături de forțele armate ale Rusiei în Ucraina și a condus luni de zile atacul asupra orașului Bahmut, care a căzut la începutul acestei luni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG