Linkuri accesibilitate

Șeful mercenarilor Wagner îi cere lui Zelenski să retragă trupele din Bahmut


Șeful grupării de mercenari Wagner, un apropiat al lui Vladimir Putin, fost șef al cateringului de la Kremlin, susține că luptătorii săi ar fi înconjurat Bahmutul.
Șeful grupării de mercenari Wagner, un apropiat al lui Vladimir Putin, fost șef al cateringului de la Kremlin, susține că luptătorii săi ar fi înconjurat Bahmutul.

Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner din Rusia, i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea trupelor ucrainene din Bahmut, oraș aflat în estul Ucrainei.

Bahmut este „practic înconjurat” de luptătorii Wagner, cu o singură rută lăsată forțelor ucrainene, a spus Prigojin într-un videoclip publicat vineri.

„Unitățile companiei militare private Wagner au înconjurat Bahmutul. A mai rămas un singur drum (deschis forțelor ucrainene). Am strâns cleștii tot mai mult”, a spus Prigojin, îmbrăcat într-o uniformă militară.

Declarațiile lui Prigojin nu au fost verificate independent, scrie The Guardian.

Videoclipul a fost geolocalizat în satul Paraskoviivka, la 7 km nord de centrul orașului Bakhmut, relatează Reuters. Prigojin a anunțat capturarea satului pe 17 februarie.

În videoclip sunt apar și trei ucraineni presupus a fi fost capturați – un bărbat mai în vârstă și doi băieți tineri – care au cerut să li se permită să meargă acasă. Cei trei păreau să vorbească sub un stres extrem.

„[Soldații ucraineni] se luptă, dar viața lor în apropiere de Bahmut este scurtă – o zi sau două. Dă-le șansa să părăsească orașul. Orașul este de fapt înconjurat”, a adăugat Prigojin.

Șeful lui Wagner a publicat joi un videoclip în care susținea luptătorii săi ar fi deja în Bahmut. Imaginile au fost geolocate la est de Bahmut, la aproximativ 2 mile de centrul orașului.

Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod de cale ferată din Bahmut.

Videoclipul exploziei controlate, postat pe rețelele de socializare și geolocalizat de CNN, a fost distribuit vineri împreună cu relatări neconfirmate că Ucraina se pregătește să se retragă din Bahmut.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG