Linkuri accesibilitate

Putin nu va merge la summit-ul Brics din Africa de Sud ca să nu fie arestat, dar va participa prin videoconferință


Pe numele președintelui rus Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare internațional, iar Africa de Sud, țară organizare a Brics și membră a Curții Penale Internaționale, ar trebui să-l aresteze dacă Putin va participa la reuniune.
Pe numele președintelui rus Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare internațional, iar Africa de Sud, țară organizare a Brics și membră a Curții Penale Internaționale, ar trebui să-l aresteze dacă Putin va participa la reuniune.

Președintele rus, Vladimir Putin, nu va merge la summit-ul grupului de națiuni Brics din Africa de Sud, de comun acord cu gazda reuniunii de luna viitoare, a anunțat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„De comun acord, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu va participa la summit, dar Federația Rusă va fi reprezentată de ministrul de externe, Serghei Lavrov”, a anunțat președinția sud-africană, citată de The Guardian.

Marți, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a cerut Curții Penale Internaționale să nu-l aresteze pe Putin, împotriva căruia a fost emis un mandat internațional pentru crimele din Ucraina, susținând că acest lucru ar echivala cu o declarație de război făcută Rusiei.

Miercuri, Rusia a declarat că nu a spus Africii de Sud că arestarea lui Putin pe baza unui mandat al CPI ar însemna „război”.

Africa de Sud urmează să găzduiască un summit al națiunilor Brics – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – luna viitoare.

În luna martie a acestui an, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, pe care-l acuză de deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Mandatul a fost emis după ce Putin a emis un decret de accelerare a acordării cetățeniei ruse copiilor ucraineni puși în adopție în Rusia după ce au fost deportați forțat.

Africa de Sud, țară membră a CPI, este obligată să-l aresteze dacă Putin apare la summit.

În schimb, presa rusă, inclusiv RIA și Interfax, agenții de stat rusești, scriu că Vladimir Putin va participa la summitul Brics prin videoconferință.

Interfax îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care vorbește de o „participare cu drepturi depline”.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG