Zelenski, tur diplomatic după atacurile rusești. Cere o reuniune de urgență a G7
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a convenit cu cancelarul german Olaf Scholz asupra necesității unei reuniuni urgente a țărilor G7.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că cancelarul Olaf Scholz l-a asigurat și pe Zelenski de sprijin într-un apel și a comentat că mobilizarea parțială a Rusiei a fost o greșeală, condamnând în același timp cu fermitate atacurile de astăzi.
Zelenskiy spune că a vorbit și cu președintele francez Emmanuel Macron: „Am discutat despre consolidarea apărării noastre aeriene, necesitatea unei reacții europene și internaționale dure, precum și presiunea sporită asupra Federației Ruse. Franța este alături de Ucraina.”
Premierul belgian Alexander De Croo a declarat că bombardarea capitalei Ucrainei și a țintelor civile din alte orașe ucrainene este „un act condamnabil al Rusiei”. „Este o escaladare neacceptată”, a spus acesta pe Twitter, adăugând că atacurile vor întări hotărârea Belgiei de a sprijini Ucraina.
În Marea Britanie, ministrul securității, Tom Tugendhat, a calificat atacurile asupra orașelor ucrainene drept „crime de război”, în timp ce secretarul de externe James Cleverly a declarat că sunt „inacceptabile”.
„Lovirea cu rachete de către Rusia a zonelor civile ale Ucrainei este inacceptabilă”, a spus ministrul de externe. „Aceasta este o demonstrație de slăbiciune a lui Putin, nu de putere.”
Ruslan Stefanchuk, președintele parlamentului Ucrainei, le-a cerut omologilor săi din țările G7, inclusiv președintele Partidului Democrat din SUA, Nancy Pelosi, să desemneze Rusia drept stat terorist.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că a vorbit cu omologul său din Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, care a „a condamnat ferm atacurile ruse și a afirmat că Turcia își va continua sprijinul pentru Ucraina”.
Turcia a jucat un rol esențial în negocierea acordului de export de cereale dintre Ucraina și Rusia, care a eliberat porturile blocate, dar a formulat și obiecții față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO.
Cel puțin 13 orașe ucrainene au fost lovite de rachete rusești luni dimineață:
Kiev, Harkov, Odesa, Liov, Zaporojie, Nikolaev, Dnipro, Ivano-Frankivsk, Krivoi Rog, Rovno, Jitomir, Kropovnitki, Kremenciuk.
Belarus și Rusia vor desfășura o forță operativă militară comună la granița de vest după explozia de la podul Kerci
Liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o forță operativă militară comună la granițele de vest ale țării, ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunii, a raportat agenția de presă Belta.
Reuters relatează că agenția îl citează pe Lukașenko spunând că cele două țări vor desfășura un grup militar regional și au început să reunească forțele în urmă cu două zile, după explozia de pe podul Rusiei spre Crimeea.
Agenția de stat rusă RIA Novosti raportează că Lukașenko a spus: „Totul este conform documentelor noastre. Dacă nivelul de amenințare atinge nivelul actual, așa cum este acum, începem să folosim gruparea statelor unionale.”
Atacurile rusești sunt extinse: 8 regiuni și capitala au fost lovite
Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că 11 facilități de infrastructură din opt regiuni și din capitala Kiev au fost avariate în atacurile rusești de luni dimineață.
„Începând cu ora 11 dimineața (0800 GMT), 11 facilități importante de infrastructură din opt regiuni și orașul Kiev au fost avariate”, a declarat Reuters Shmyhal în aplicația de mesagerie Telegram.
„Acum unele zone sunt tăiate. Este necesar să fim pregătiți pentru întreruperi temporare de lumină, alimentare cu apă și comunicare.”