Site-uri web ale unor aeroporturi americane au fost ținte ale unu atac cibernetic comis de hackeri pro-Rusia.
Site-urile web pentru mai mult de o duzină de aeroporturi din SUA au fost temporar scoase din funcțiune de atacuri cibernetice luni dimineață, de hackerii vorbitori de limbă rusă revendicând responsabilitatea pentru această întrerupere.
Aproximativ 14 site-uri web destinate publicului pentru o serie de aeroporturi importante, inclusiv aeroportul LaGuardia din New York, au fost vizate și au fost inaccesibile pentru public. Cele mai multe dintre ele au fost repuse online.
Un oficial de rang înalt a declarat pentru ABC News că atacurile nu au afectat controlul traficului aerian, comunicarea internă a aeroportului sau alte operațiuni cheie. Dar oficialul a precizat că întreruperea a provocat un "inconvenient" pentru călătorii care au încercat să acceseze informații.
"Este un inconvenient", a declarat sursa anonimă, adăugând că atacurile cibernetice au cauzat o "negare a accesului public" la site-urile publice care raportează timpii de așteptare și informațiile privind capacitatea aeroportului.
Biden condamnă "brutalitatea absolută" a lui Putin după loviturile cu rachete rusești
Președintele Joe Biden a declarat că SUA „condamnă cu fermitate" atacurile cu rachete rusești asupra unor orașe din Ucraina, care demonstrează „brutalitatea totală" a lui Vladimir Putin împotriva poporului ucrainean
„Aceste atacuri au ucis și rănit civili și au distrus obiective fără scop militar. Ele demonstrează încă o dată brutalitatea totală a războiului ilegal al domnului Putin împotriva poporului ucrainean.
Transmitem condoleanțe familiilor și celor dragi celor care au fost uciși fără sens astăzi, precum și cele mai bune urări de însănătoșire pentru cei care au fost răniți.
Atacurile de astăzi nu fac decât să întărească și mai mult angajamentul SUA de a fi alături de poporul ucrainean "atâta timp cât va fi nevoie", a continuat Biden.
UE anunță prelungirea programului de ajutor pentru refugiați
Uniunea Europeană a anunțat că va prelungi până în 2024 programul de protecție la nivelul întregului bloc pentru refugiații ucraineni.
Potrivit comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, ucrainenii din UE care aleg să se întoarcă în țara lor își vor putea păstra statutul de refugiat, cu condiția să notifice țara UE în cauză cu privire la mutarea lor.
Aproximativ 4,2 milioane de ucraineni dețin în prezent un statut de protecție temporară în cadrul sistemului UE, a declarat Johansson.
Programul, care a intrat în vigoare pentru prima dată la 4 martie, le oferă dreptul de a locui și de a munci în orice țară din UE și de a beneficia de ajutor pentru locuințe și școlarizare.
Șeful securității cibernetice din Germania, legături cu spionajul rusesc
Șeful securității cibernetice din Germania ar putea fi concediat din cauza unor presupuse legături cu serviciile de informații rusești, au declarat surse guvernamentale citate de AFP.
Arne Schoenbohm, șeful agenției federale de securitate informatică BSI, a fost acuzat într-o investigație recentă a postului de televiziune ZDF de contacte cu Rusia prin intermediul asociației denumite Consiliului de securitate cibernetică a Germaniei.
Schoenbohm a fost cofondator al asociației, printre ai cărei membri se numără o companie germană care este o filială a unei firme rusești de securitate cibernetică fondată de un fost angajat al KGB, potrivit raportului.
Ministerul de Interne a declarat că "ia în serios faptele care au fost raportate și le investighează în mod cuprinzător" și că "examinează toate opțiunile cu privire la modul în care să abordeze situația".
O apariție comună planificată a lui Schoenbohm și a ministrului german de interne, Nancy Faeser, pentru a prezenta un raport privind securitatea cibernetică a Germaniei a fost anulată, deoarece ministerul încearcă să clarifice acuzațiile.