Linkuri accesibilitate

Putin legiferează deportările din regiunile ucrainene anexate abuziv


Ucrainenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, regiuni declarate unilateral autonome de Moscova, deși nu sunt intrate total sub controlul său, au posibilitatea să devină cetățeni ruși sau riscă să fie deportați.
Ucrainenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, regiuni declarate unilateral autonome de Moscova, deși nu sunt intrate total sub controlul său, au posibilitatea să devină cetățeni ruși sau riscă să fie deportați.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat vineri un decret care le oferă persoanelor care locuiesc în părți ale Ucrainei aflate sub controlul Moscovei opțiunea pentru cetățenia rusă. În caz contrar, aceste persoane riscă să fie deportate.

Decretul privește regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, cele patru regiuni declarate unilateral autonome de Kremlin deși nu sunt intrate total sub controlul său.

Decretul stabilește modalități prin care cetățenii ucraineni care locuiesc în aceste regiuni sau cei care dețin pașapoarte emise de republicile separatiste susținute de Rusia pot începe procesul de dobândire a cetățeniei ruse.

Kievul spune că va redobânti toate cele patru regiuni și acuză Moscova că face presiuni asupra cetățenilor ucraineni pentru a deveni cetățeni ruși.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a acuzat în această săptămână Rusia că încearcă să schimbe ceea ce ea a numit „formarea etnică” a teritoriului ocupat prin aducerea de coloniști din părți îndepărtate ale Rusiei, în timp ce deportează persoane suspectate de a fi pro-ucraineni.

Decretul stabilește modalitățile prin care cetățenii ucraineni sau cei care dețin pașapoarte emise de republicile separatiste susținute de Rusia și care locuiesc în cele patru regiuni pot începe procesul de a deveni cetățeni ruși sau își pot legaliza statutul în fața autorităților ruse.

Același decret spune, însă, că toți cei care nu optează pentru cetățenia rusă până pe 1 iulie 2024, va fi considerați cetățeni străini, cu riscul de a fi deportați de pe teritoriul pe care Moscova îl consideră parte a Rusiei.

Decretul permite, de asemenea, deportarea persoanelor din cele patru regiuni care sunt considerate o amenințare la adresa securității naționale sau care participă la întâlniri neautorizate.

Mai exact, decretul identifică pentru potențialele deportări persoanele care favorizează „schimbarea violentă” a ordinii constituționale a Rusiei sau care finanțează sau planifică atacuri teroriste.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG