Linkuri accesibilitate

Cel mai mare atac al forțelor ruse asupra orașelor ucrainene din est și sud din acest an. Zelenski face apel la unitate în Europa și SUA


Armata ucraineană a respins atacurile forțelor ruse în zonele din jurul Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinsk și Shakhtarsk.
Armata ucraineană a respins atacurile forțelor ruse în zonele din jurul Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinsk și Shakhtarsk.

Situația operațională din estul și sudul Ucrainei „rămâne complexă”, a declarat armata ucraineană la 1 noiembrie, în timp ce comandantul forțelor ucrainene a spus că războiul se îndreaptă într-o nouă fază care pune forțele adverse într-un impas. Rusia a atacat 118 orașe și sate în ultima zi.

Statul Major al Forțelor Armate a declarat în briefing-ul de miercuri seară că au avut loc 43 de ciocniri pe linia frontului în timpul zilei, potrivit serviciului ucrainean al Europei Libere.

În plus, forțele rusești au lansat 59 de lovituri aeriene și 36 de atacuri cu rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate de civili.

De asemenea, forțele ruse au lansat trei rachete aeriene ghidate Kh-59 și 20 de drone Shahed. Statul Major a spus că forțele de apărare antiaeriană au distrus toate cele trei rachete și 18 dintre drone.

„Clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și avariate. Din păcate, există răniți în rândul populației civile", se arată în rezumatul de seară al Statului Major General.

Potrivit Statului Major General, armata ucraineană a respins atacurile forțelor ruse în zonele din jurul Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinsk și Shakhtarsk.

Ministrul de interne ucrainean a scris pe rețelele de socializare că atacurile din ultimele 24 de ore sunt cele mai ample atacuri rusești de la începutul anului.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a bombardat 118 așezări în 10 regiuni”, a scris Igor Klymenko, pe rețelele de socializare, potrivit The Guardian.

„Acesta este cel mai mare număr de orașe și sate care au fost atacate de la începutul anului.”

În același timp, unun parlamentar sud-coreean care a declarat că regimul din Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste un milion de cartușe de artilerie, adică necesarul pentru aproximativ două luni de bombardamente.

Zelenski: Sunt încrezător că unitatea va prevala

Tot miercuri seară, în discursul său către națiune, preşedintele Volodimir Zelenski a transmis un apel către partenerii occidentali de a rămâne uniţi şi de a continua să ajute Ucraina.

„Sunt convins că Ucraina va face ca Europa noastră să fie mai puternică decât oricând şi lucrăm cât putem de mult pentru a ne asigura că nu vor rămâne obstacole în calea aderării noastre la Uniunea Europeană. Şi sunt, de asemenea, încrezător că, indiferent de evoluţia evenimentelor în lume, la ceilalţi parteneri ai noştri, în America şi în alte părţi, unitatea va prevala. Unitate, nu divizare. Unitate, nu apeluri la autoizolare”, a spus Volodimir Zelenski, citat de News.ro.

„Le mulţumesc tuturor pentru că au ajutat Ucraina, pentru că au lucrat împreună pentru a proteja valorile noastre europene. Şi le mulţumesc, de asemenea, tuturor celor din lume care ajută la păstrarea unităţii: tuturor, de la Washington până la fiecare capitală din lume care preţuieşte oamenii şi viaţa”, a declarat miercuri Zelenski în finalul mesajului său transmis către naţiune.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG