Linkuri accesibilitate

Raport ONU. Forțele armate ruse au folosit 91 de copii ca scuturi umane


Raportul ONU spune că forțele armate ruse și grupurile afiliate au rănit 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor. Mai mult, arată documentul, forțele armate ruse au folosit și 91 de copii ca scuturi umane.

António Guterres, secretarul general al ONU, a acuzat joi Rusia pentru uciderea a 136 de copii în Ucraina în 2022, adăugând forțele armate ale Kremlinului pe lista globală a infractorilor, potrivit unui raport adresat Consiliului de Securitate al ONU, consultat de Reuters.

Raportul ONU spune că forțele armate ruse și grupurile afiliate au rănit 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor. Mai mult, arată documentul, forțele armate ruse au folosit și 91 de copii ca scuturi umane.

Rusia a negat că a vizat civili de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Raportul a mai verificat că forțele armate ucrainene au ucis 80 de copii, au rănit 175 de copii și au efectuat 212 atacuri asupra școlilor și spitalelor, relatează Reuters.

Guterres a mai spus în raport că a fost „în special șocat” de numărul mare de copii uciși și răniți și de atacurile asupra școlilor și spitalelor de către forțele armate ruse.

El a mai spus că este „deosebit de deranjat” de numărul mare de astfel de infracțiuni împotriva copiilor comise de forțele armate ucrainene.

Raportul anual al lui Guterres către consiliul de securitate format din 15 membri privind copiii și conflictele armate acoperă uciderea, mutilarea, abuzul sexual, răpirea sau recrutarea copiilor, refuzul accesului la ajutor și vizarea școlilor și spitalelor.

Raportul a fost întocmit de Virginia Gamba, reprezentantul special al lui Guterres pentru copii și conflicte armate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG