Linkuri accesibilitate

Resturile unei rachete lansate din Rusia, descoperite în R.Moldova, la granița cu România


 Larga/Briceni, unde au fost găsite resturile de rachetă rusească, este la mai puțin de 20 de kilometri de granița cu România.
Larga/Briceni, unde au fost găsite resturile de rachetă rusească, este la mai puțin de 20 de kilometri de granița cu România.

O patrulă a Poliției de Frontieră din Republica Moldova a descoperit, în zona sectorului Poliției de Frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Larga/Briceni este la mai puțin de 20 de kilometri de granița cu România.

„Odată descoperite resturile presupusei rachete, imediat s-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat Serviciul de Urgență 112, echipele Bombteh ale IGP, precum și Procuratura raionului Briceni.

Poliția de Frontieră împreună cu colegii din Inspectoratul de Poliție Briceni asigură perimetrul și pregătesc asistența pentru echipele de investigare și verificare ale Bombteh IGP și ale procuraturii.”, transmite Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Este cel de-al patrulea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamente asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.

Săptămâna trecută două rachete lansate de Rusia din Marea Neagră au traversat spațiul aerian al României și Republicii Moldova, conform generalului ucrainean Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Reuters.

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au trecut în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean, în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări”, a scris generalul ucrainean, pe canalul său de Telegram.

Zalujnîi a confirmat că forțele ucrainene puteau doborî cele două rachete, dar nu au vrut să pună în pericol cetățenii țărilor tranzitate de acestea.

​Traiectoria rachetei Kalibr, publicată de un analist open source, arată că o rachetă ar fi traversat nordul României și teritoriul Republicii Moldova.

Ținta ar fi fost orașul Liov, din vestul țării, fiind ulterior raportate mai multe explozii în zonă.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat pentru Ukrainska Pravda că rachetele rusești puteau fi doborâte de forțele ucrainene, dar au înțeles riscurile și amenințările la adresa populației unui stat vecin și din acest motiv nu au intervenit.

Ministerul Apărării din România a transmis, la solicitarea Europei Libere, că „informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă”.

MApN a precizat ulterior, într-un comunicat de presă, că „cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG