Linkuri accesibilitate

Președintele Bulgariei respinge donarea de transportoare blindate către Ucraina


Președintele bulgar Rumen Radev
Președintele bulgar Rumen Radev

Președintele bulgar Rumen Radev a respins trimiterea a 100 de transportoare blindate (APC) în Ucraina și a trimis legea pentru reexaminare parlamentului.

Președintele Rumen Radev, acuzat de simpatii proruse, a respins furnizarea de transportoare blindate Ucrainei, a anunțat luni centrul de presă al președinției.

Parlamentul bulgar a ratificat pe 22 noiembrie un acord de trimitere gratuită a 100 de transportoare blindate de personal (APC) bulgare în Ucraina, invadată de Rusia în februarie 2022.

Acordul a fost semnat în august 2023 între Ministerul Afacerilor Interne (MIA) bulgar și Ministerul Apărării ucrainean.

Radev a retrimis luni legea de ratificare a acordului pentru al doilea vot în Adunarea Națională (AN). În motivația dreptului de veto, Radev precizează că deputații nu sunt suficient de familiarizați cu „parametrii concreți ai donației” și nu au putut evalua dacă APC-urile sunt cu adevărat învechite.

Transportoarele blindate de personal în cauză au fost folosite în Bulgaria doar în cadrul așa-zisului „proces de renaștere” (1984-1989), în timpul căruia turcii din Bulgaria au fost redenumiți cu forța și deportați.

Cu toate acestea, Radev susține că echipamentul blindat ar putea intra în folosință, eventual pentru paza graniței bulgare sau în dezastre și accidente în zone greu accesibile.

„Sunt ghidat de convingerea că securitatea, sănătatea și viața cetățenilor bulgari ar trebui să fie o prioritate de vârf”, a spus Radev.

În motivația sa, Radev mai precizează că decizia de trimitere a APC-urilor în Ucraina nu ține cont de „sarcinile de război atribuite Ministerului Afacerilor Interne”, nici de nevoile poliției de frontieră și ale pompierilor.

Aceeași teză despre posibilitatea ca APC-urile să fie folosite în Bulgaria a fost susținută și de deputații de la Vazrazhdane și BSP, care au votat împotrivă când s-a votat legea de ratificare a acordului.

„Există majoritatea necesară care va depăși vetoul președintelui asupra acordului de a furniza Ucrainei vehicule blindate”, a declarat luni președintele Adunării Naționale Rosen Jeliazkov de la GERB.

Prim-ministrul Nikolay Denkov și viceprim-ministrul Maria Gabriel au exprimat aceeași poziție.

Președintele grupului parlamentar DPS, Delian Peevski, a spus că votul lui Radev este „o rușine” și a insistat, de asemenea, ca acesta să fie depășit de parlament.

Decizia de a furniza vehiculele blindate a fost semnată în august la Sofia și în noiembrie la Kiev. Cu puțin timp înainte, guvernul PP-DB și GERB au aprobat trimiterea de asistență militaro-tehnică în țara atacată de Rusia în îndeplinirea unei hotărâri a precedentei Adunări Naționale din 9 decembrie 2022.

Trimiterea echipamentului blindat a devenit prilejul unei moțiuni de neîncredere împotriva guvernului, care a fost depus de BSP, Vazrazhdane și ITN la începutul lunii noiembrie, respinsă de Adunarea Națională.

Rusia a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022. După invazia rusească în Ucraina, majoritatea țărilor europene au trimis ajutor militar țării atacate. Bulgaria a fost una din țările care au furnizat cele mai multe arme armatei ucrainene. Parlamentul a decis în mai multe rânduri să trimită la Kiev ajutoare tehnico-militare, cel mai adesea arme de care Bulgaria nu mai are nevoie.

De la începutul războiului, președintele Radev și partidele Vazrazhdane și BSP s-au numărat printre principalii oponenți ai propunerilor de trimitere a ajutorului militar în Ucraina.

XS
SM
MD
LG