Ucraina: Percheziții în 19 mănăstiri și biserici suspectate de legături cu Moscova
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat miercuri că au percheziționat bisericile ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei din Ucraina, în contextul presiunilor tot mai mari împotriva acestei filiale pe fondul invaziei rusești, potrivit AFP.
Potrivit SBU, „măsurile de contraspionaj” au vizat 19 mănăstiri, catedrale și biserici din mai multe regiuni ale Ucrainei. Acesta a justificat perchezițiile ca fiind un efort de „contracarare a activităților subversive ale serviciilor secrete rusești” din țară.
Serviciile ucrainene au afirmat că au descoperit „pașapoarte rusești, literatură de propagandă și permise” emise de autoritățile de ocupație.
„În aceste publicații, reprezentanții ruși neagă existența poporului ucrainean, a limbii și culturii sale și pun la îndoială statul ucrainean”, a declarat SBU într-un mesaj pe Telegram.
Biserica Ortodoxă, care depinde de Patriarhia Moscovei, a fost supusă la presiuni din partea autorităților ucrainene de la începutul invaziei rusești în țară, la 24 februarie.
Zelenski a primit premiul Saharov în numele poporului ucrainean și cere Europei un tribunal de război pentru judecarea liderilor ruși
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Europei să susțină înființarea unui tribunal de război care să judece înalți oficiali ruși în numele „poporului curajos al Ucrainei”.
Într-un mesaj video adresat Parlamentului European, Zelenski a spus că tribunalul trebuie să înceapă să lucreze și a cerut parlamentarilor să ajute la înființarea acestuia.
„Este necesar să devină realitate cât mai curând posibil”, a spus el.
Liderul ucrainean a făcut apelul în momentul în care a primit Premiul Saharov anual al UE pentru libertatea de gândire.
„Orașele și satele distruse de Rusia, viețile distruse ar trebui să se reflecte în sentințe nu numai pentru cei care au comis toate acestea în mod direct, ci și pentru cei care au organizat și au început această agresiune”, a spus Zelenski.
El a insistat că țara sa va câștiga tocmai pentru „a nu exista încercări de a aplica, din nou, politica de genocid împotriva poporului nostru, atât în Ucraina, cât și în toată Europa”.
Uniunea Europeană și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susținut crearea unui tribunal special care să-i judece pe înalții oficiali ruși, inclusiv pe Vladimir Putin, pentru crima comisă împotriva poporului ucrainean.
Premiul Saharov a fost acordat de Parlamentul European pentru „acei ucraineni care luptă în stradă, pentru cei care au fost forțați să fugă, pentru cei care și-au pierdut rude și prieteni, pentru toți cei care se ridică și luptă pentru cine și în ce cred”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în urmă cu două luni când a fost anunțată acordarea premiului.
Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin de Crăciun și să trimită diferența ucrainenilor
Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin pentru sărbătorile și cadourile de Crăciun anul acesta și să trimită diferența ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă peste foamea și frigul iernii.
Papa, care a făcut apeluri pentru Ucraina la aproape fiecare eveniment public de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie, a făcut această cerere la sfârșitul audienței sale generale săptămânale.
Noua șefă a Crucii Roșii vrea să discute cu Moscova despre accesul la prizonierii de război
Noua șefă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că intenționează să meargă la Moscova pentru a discuta despre accesul la prizonierii de război „când va fi momentul”.
Mirjana Spoljaric Egger a declarat reporterilor că „a vorbit personal cu omologii ruși”, adăugând că vede posibilitatea unui acord major de schimb de prizonieri de război în conflictul dintre Ucraina și Rusia.