SUA emite noi sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin
Administrația președintelui american Joe Biden a lansat joi noi sancțiuni care vizează mandatari numiți de ruși în Ucraina, peste 20 de guvernatori ruși și un oligarh rus bogat despre care se crede că este apropiat de președintele rus Vladimir Putin, a anunțat joi Departamentul de Stat și Departamentul de Trezorerie al SUA.
Șeful forțelor armate ucrainene: Rusia va încerca încă o dată să cucerească Kievul
Șeful forțelor armate ucrainene crede că Rusia va avea o nouă încercare de a captura Kievul, după ce atacul său anterior a fost respins la începutul acestui an.
Într-un interviu acordat The Economist, generalul Valeri Zalujnîi a spus că încearcă să se pregătească pentru încă un atac al forțelor rusești, care vor încerca încă o dată să cucerească orașul, posibil în februarie sau martie.
Întrebat despre mobilizarea celor 300.000 de rezerviști și foști soldați făcută de Rusia, el a spus că a funcționat. „S-ar putea să nu fie atât de bine echipați, dar încă reprezintă o problemă pentru noi. Estimăm că au o rezervă de 1,2 milioane până la 1,5 milioane de oameni. Rușii pregătesc aproximativ 200.000 de trupe noi. Nu mă îndoiesc că vor avea o altă încercare la Kiev.”
Zalujnîi a spus că generalii au stabilit de câte tancuri, artilerie și soldați au nevoie pentru a respinge un alt efort concertat al trupelor rusești.
El a spus că comandanții ruși au tras soldații înapoi dincolo de raza de acțiune a sistemelor de lansatoare de rachete multiple HIMARS fabricate în SUA și că Ucraina nu are o rază mai mare de acțiune.
Bărbatul de 49 de ani a făcut o comparație cu cel de al doilea război mondial și a spus „undeva dincolo de Urali, ei pregătesc noi resurse”. „După calculele mele, trebuie să fi trecut trei ani și jumătate sau patru ani de când pregătesc intens oameni, echipamente, muniție.
Cred că au avut resurse pentru trei luni ca să-și atingă obiectivele. Faptul că au epuizat aceste resurse și și-au irosit potențialul fără să obțină practic niciun rezultat, arată că poziția lor a fost aleasă incorect. Acum trebuie să se gândească din nou la cum să iasă din această situație.
„Deci, cel mai probabil, ei caută modalități de a opri [luptele] și de a obține o pauză prin orice mijloace: bombardarea civililor, lăsându-ne soțiile și copiii să înghețe până la moarte. Au nevoie pentru un singur scop: au nevoie de timp pentru a aduna resurse și a crea un nou potențial, astfel încât să poată continua să-și împlinească obiectivele.
„După părerea mea personală, nu sunt un expert în energie, dar mi se pare că suntem la limită. Ne echilibrăm pe o linie fină. Iar dacă [rețeaua electrică] este distrusă atunci soțiile și copiii soldaților încep să înghețe. Și un astfel de scenariu este posibil. În ce fel de dispoziție vor fi luptătorii, vă puteți imagina? Fără apă, lumină și căldură, putem vorbi despre pregătirea rezervelor pentru a continua lupta?”
Comentariile lui Zalujnîi au fost reluate de ministrul apărării al Ucrainei, Olexei Reznikov, care a declarat pentru The Guardian că forțele ucrainene se pregătesc ca Rusia să lanseze o ofensivă „majoră” în noul an.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că următoarele șase luni de conflict cu Rusia vor fi „decisive”.
Într-un mesaj online către Consiliul European de joi, Zelenski a spus că „următoarele șase luni vor fi decisive din multe puncte de vedere în confruntarea pe care a început-o Rusia cu agresiunea lor.”
Ministerul britanic al Apărării: Harta noilor frontiere între Rusia și Ucraina
Ministerul Regatului Unit al Apărării a publicat o hartă care arată unde se află linia frontului între Ucraina și Rusia, precum și liniile probabile de avans.
Ministerul afirmă că se așteaptă ca Rusia să continue să încerce să obțină câștiguri în Donbas, unde au avut loc lupte acerbe în Bahmut în ultimele săptămâni.
Un producător german de arme, în sprijinul Ucrainei, după ce Elveția a interzis Germaniai să trimită muniție elvețiană Kievului
Un producător german de arme va deschide o fabrică în Germania pentru a produce piese pentru tunurile sale antiaeriene Gepard, după ce Elveția a interzis Germaniei să trimită în Ucraina muniție fabricată în Elveția.
Rheinmetall a anunțat că va deschide „o nouă linie de producție în Germania pentru muniție de calibru mediu”, care va include „posibilitatea producerii de muniție de 35 mm pentru sistemul de apărare aeriană Gepard”, potrivit unui comunicat transmis Agenției France Presse.
Instalația va fi finalizată în ianuarie 2023 și va începe să producă muniție din iunie. Locația sa nu a fost anunțată.
Germania a trimis câteva arme în Ucraina pentru a o ajuta să facă față invaziei Rusiei. Cu toate acestea, producția proprie de muniții este limitată și, la începutul acestui an, a cerut Elveției permisiunea de a trimite Ucrainei 12.400 de piese de muniție de fabricație elvețiană.
Berna a spus nu, spunând că își va compromite neutralitatea.
Rheinmetall nu a făcut referire directă la veto-ul elvețian, dar a spus că un obiectiv central al noii linii de producție este de „a face din nou furnizarea de muniție din Germania independentă de site-urile de producție străine”.