Linkuri accesibilitate

O femeie aprinde o lumânare în apartamentul ei dintr-un bloc de locuințe, distrus parțial după bombardamentele rusești. Foto: Serghei Șuzavkov / AFP)
O femeie aprinde o lumânare în apartamentul ei dintr-un bloc de locuințe, distrus parțial după bombardamentele rusești. Foto: Serghei Șuzavkov / AFP)

Războiul din Ucraina | Rusia pregătește un nou atac pentru capturarea Kievului

Rusia închide orice discuție de „încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, iar Kievul a fost lovit cu drone. Se așteaptă ca SUA să decidă dacă vor furniza Ucrainei sistemul antiaerian Patriot.

12:22 15.12.2022

Ambasada Rusiei avertizează cu privire la „consecințe imprevizibile” dacă SUA vor trimite rachete Patriot în Ucraina

Orice transport de rachete americane Patriot către Ucraina ar putea „duce la consecințe imprevizibile” și ar putea amenința securitatea globală, a declarat miercuri Ambasada Rusiei la Washington într-un comunicat, citat de CNN.

Administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă în Ucraina pentru a ajuta la contracararea atacurilor Moscovei, potrivit oficialilor americani citați marți într-unraport CNN.

„Dacă acest lucru este confirmat, vom asista la încă un pas provocator al administrației [Biden], care poate duce la consecințe imprevizibile”, se arată în declarația Ambasadei Rusiei.

Acesta a adăugat că livrările continue de arme către Ucraina „nu vor face decât să întărească sentimentul de impunitate al regimului Zelenski și să-l împingă spre noi crime împotriva civililor” în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat.

Declarația a criticat, de asemenea, sprijinul SUA pentru Ucraina, spunând că: „Strategia Washingtonului cauzează daune enorme nu numai relațiilor ruso-americane, dar creează și riscuri suplimentare pentru securitatea globală”.

Vorbind mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că orice rachetă Patriot trimisă în Ucraina ar fi ținte legitime pentru forțele ruse, dar a adăugat că planul SUA nu a fost confirmat.

12:08 15.12.2022

Comisar ONU: Noi lovituri asupra Ucrainei ar putea agrava criza umanitară


Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că noi lovituri asupra infrastructurii Ucrainei ar putea duce la o deteriorare gravă a situației umanitare și ar putea provoca și mai multe acțiuni de strămutare.

Într-un discurs adresat Consiliului pentru Drepturile Omului după o călătorie în Ucraina, Turk a spus că atacurile rusești expun milioane de oameni la „dificultăți extreme”.

„Lovituri suplimentare ar putea duce la o deteriorare serioasă suplimentară a situației umanitare și ar putea provoca mai multe strămutări ale populației”, a spus el.

11:31 15.12.2022

Atac masiv al ucrainenilor asupra orașului Donețk controlat de ruși


Forțele ucrainene au bombardat peste noapte orașul Donețk, controlat de ruși, din estul Ucrainei, în unele dintre cele mai mari atacuri de ani de zile, au declarat joi oficiali instalați de ruși în zonele anexate, transmite The Guardian, care citează Reuters.

„Azi dimineață, exact la ora 7.00, au supus centrul orașului Donețk celui mai masiv atac din 2014”, a declarat Alexei Kulemzin, primarul orașului susținut de ruși, pentru Telegram.

„Patruzeci de rachete de la lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad au fost trase asupra civililor din orașul nostru”, a spus Kulemzin.

Reuters nu a putut verifica imediat relatările de pe câmpul de luptă ale ambelor părți.

10:58 15.12.2022

Statele UE nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei. Dezacord asupra exporturilor rusești de îngrășăminte

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în discuțiile de miercuri seara, au declarat diplomați pentru Reuters. Liderii UE s-au reunit la Bruxelles pentru ultimul summit al anului.

Țările s-au apropiat de un acord în cadrul negocierilor de miercuri, dar Polonia și alte țări au încă obiecții, a declarat un diplomat UE pentru Reuters, adăugând că un nou proiect urmează să fie distribuit joi seară.

Noile sancțiuni împotriva Moscovei au fost oprite de dezacordul dacă UE ar trebui să faciliteze trecerea exporturilor rusești de îngrășăminte prin porturile europene, chiar și în cazul în care companiile de îngrășăminte sunt deținute de oligarhii aflați pe lista neagră, a raportat Reuters.

Unii spun că restricțiile UE reprezintă o amenințare pentru securitatea alimentară pentru țările în curs de dezvoltare, în timp ce alții susțin că relaxarea lor ar permite oligarhilor ruși care dețin afaceri cu îngrășăminte să evite sancțiunile UE împotriva lor.

Un diplomat al UE a spus că Polonia și statele baltice spun altor țări că se înșală dacă cred că o relaxare a îngrășămintelor rusești nu va fi folosită ca o lacună de oligarhi.

Unele state membre doresc ca Programul Alimentar Mondial să fie implicat în autorizarea exporturilor de îngrășăminte către țările care au nevoie de el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG