Linkuri accesibilitate

O femeie aprinde o lumânare în apartamentul ei dintr-un bloc de locuințe, distrus parțial după bombardamentele rusești. Foto: Serghei Șuzavkov / AFP)
O femeie aprinde o lumânare în apartamentul ei dintr-un bloc de locuințe, distrus parțial după bombardamentele rusești. Foto: Serghei Șuzavkov / AFP)

Războiul din Ucraina | Rusia pregătește un nou atac pentru capturarea Kievului

Rusia închide orice discuție de „încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, iar Kievul a fost lovit cu drone. Se așteaptă ca SUA să decidă dacă vor furniza Ucrainei sistemul antiaerian Patriot.

17:32 15.12.2022

Șeful unei secții de poliție din Polonia, la spital după ce un presupus cadou de la un oficial ucrainean a explodat

Șeful unei secții de poliție din Polonia a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale după ce un presupus cadou de la un oficial ucrainean a explodat.

Jarosław Szymczyk a fost rănit ușor după ce un cadou a explodat miercuri într-o cameră de lângă biroul său.

El se întâlnise recent cu șeful poliției și al serviciilor de urgență din Ucraina în timpul vizitei sale și a primit cadoul în timpul acesteia.

Szymczyk este încă în spital sub observație. Un funcționar public din sediul poliției naționale a suferit și el răni ușoare, dar nu a avut nevoie de îngrijiri spitalicești.

„Partea poloneză a cerut părții ucrainene să ofere o explicație”, a spus Ministerul de Interne.

17:10 15.12.2022

Economia ucraineană, paralizată de atacurile rusești cu drone și rachete

Întreruperile de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei paralizează economia acesteia, inclusiv în sectoare cheie, inclusiv minerit și producție.

Raportul publicat de Washington Post spune că Ucraina are nevoie de încă 2 miliarde de dolari pe lună, pe lângă cele 55 de miliarde de dolari deja proiectate pentru anul viitor, pentru a acoperi cheltuielile de bază.

Dacă nu va fi sprijinită pentru a plăti importurile cheie, Ucraina ar putea ajunge într-o criză a balanței de plăți.

Inflația a ajuns deja la 20%, iar o prognoză arată că economia s-ar putea contracta cu 5% anul viitor, peste cei 33% din acest an după invazie.

Vizarea infrastructurii energetice a Ucrainei a început serios la mijlocul lunii octombrie și de atunci a dus la întreruperi regulate de curent și la restricții de aprovizionare.

Washington Post scrie că două dintre cele mai mari fabrici de oțel din Ucraina, din sud-estul țării, au fost nevoite să se închidă luna trecută din cauza întreruperilor de curent. Între timp, zeci de mineri au trebuit să fie salvați după ce o întrerupere a curentului i-a lăsat prinși în subteran.

Întreruperea internetului din cauza lipsei de curent ar putea afecta, de asemenea, sectorul IT, precum și serviciile financiare publice și private de bază, inclusiv plățile de pensii, serviciile bancare mobile, colectarea taxelor și vânzările digitale.

Guvernul de la Kiev se teme de un exod de oameni din cauza lipsei de căldură și apă în timpul iernii reci, ceea ce înseamnă că își vor lua banii cu ei și nu vor fi acolo să lucreze când afacerile sunt deschise sau să-și cheltuie banii cumpărând produse sau servicii.

15:39 15.12.2022

Rusia își va dezvolta legăturile economice cu țări din Asia, Africa și America Latină după sancțiunile Vestului

Vladimir Putin a spus căvRusia va încerca să depășească impactul financiar al sancțiunilor prin vânzarea de gaze vecinilor săi din est.

Într-un discurs televizat, el a spus că Rusia își va dezvolta legăturile economice cu țări din Asia, Africa și America Latină, după ce Occidentul a introdus sancțiuni în urma invadării Ucrainei.

Într-o întâlnire televizată cu oficialii ruși, Putin a aflat că PIB-ul Rusiei este de așteptat să scadă cu 2,5% în 2022.

„Vom elimina restricțiile în logistică și finanțe. Permiteți-mi să vă reamintesc că, prin introducerea de sancțiuni, țările occidentale încearcă să împingă Rusia la periferia dezvoltării mondiale. Dar nu vom lua niciodată calea autoizolării”, a spus el, citat de Reuters.

„Dimpotrivă, extindem și vom extinde cooperarea cu toți cei care au un interes în asta.”

15:12 15.12.2022

H&M și-a lichidat toate afacerile din Rusia - cea mai mare piață de desfacere a sa - și din Belarus

Compania H&M a anunțat că și-a închis ultimele magazine din Rusia și Belarus, punând astfel punct restragerii sale progrsive din cele două țări după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul acesta.

După ce a oprit vânzările din Rusia, H&M a anunțat în iulie că se va retrage din Rusia cu pierderi de 2,1 miliarde de coroane suedeze, echivalentul a 193 de milioane de euro.

„Operațiunile grupului H&M din Rusia și Belarus au fost lichidate în timpul trimestrului, stocurile rămase fiind vândute, iar ultimele magazine închise pe 30 noiembrie”, a declarat grupul într-un comunicat, potrivit Reuters.

Rusia a fost a șasea cea mai mare piață de desfacere a grupului la sfârșitul anului 2021 și a reprezentat venituri de peste 2 miliarde de coroane în ultimul trimestru din 2021.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG