Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.
Rusia a atacat cu rachete peste 13 orașe din Ucraina, lovind în special ținte civile. Putin a spus clar că este un răspuns la explozia de la Podul Kerci și a amenințat cu represalii și mai dure.

Război în Ucraina | Peste 100 de victime în urma atacurilor Rusiei. NATO monitorizează arsenalul nuclear al Rusiei

Ziua 230 a invaziei: Occidentul a condamnat la unison atacul Rusiei asupra mai multor orașe din Ucraina. La întâlnirea G7 cu Zelenski se va discuta despre ajutorul acordat Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

06:48 11.10.2022

Șeful Comisiei pentru relații externe a Senatului american a amenințat că va bloca orice viitoare vânzări de arme către Arabia Saudită

"Trebuie să denunț recenta decizie a guvernului Arabiei Saudite de a contribui la susținerea războiului lui Putin prin intermediul cartelului OPEC", a declarat senatorul american Bob Menendez într-un comunicat, relatează AFP.

Alianța include cei 13 membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), inclusiv Emiratele, conduse de Arabia Saudită, și alte zece țări conduse de Moscova.

În cadrul unei reuniuni de miercurea trecută, acest grup a decis să își reducă drastic producția de țiței, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Prin refuzul de a deschide piața petrolului, în ciuda numeroaselor apeluri din partea Occidentului, OPEC a fost acuzată de Statele Unite că ajută Moscova, care are interesul de a susține prețurile pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

În replică, senatorul democrat Bob Menendez a cerut SUA să înghețe imediat "toate aspectele cooperării noastre cu Arabia Saudită, inclusiv orice vânzare de arme".

"În calitate de șef al Comisiei pentru relații externe a Senatului, nu voi permite nicio cooperare cu Riadul până când regatul nu-și va reevalua poziția privind războiul din Ucraina. Ajunge", a anunțat el.

Reducerea majoră oprată de OPEC este, de asemenea, o palmă diplomatică pentru Joe Biden.

Președintele american s-a aflat în iulie la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru o vizită oficială în cadrul căreia a schimbat un salut cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, în ciuda criticilor din partea activiștilor pentru drepturile omului.

06:51 11.10.2022

Roberta Metsola, președinta UE, cere mai mult ajutor militar pentru Ucraina

Uniunea Europeană „ar trebui și ar putea face mai mult” pentru a ajuta Ucraina prin furnizarea de mai multe echipamente militare în lumina recentei escaladări din partea Rusiei, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Ceea ce am văzut astăzi arată că Rusia va continua să escaladeze în continuare... Cum vom răspunde? Dacă răspunsul nostru nu este proporțional cu escaladarea, atunci vom continua să îl vedem cum ucide mai mulți oameni”, a spus Metsola la CNN, potrivit Guardian.

Sancțiunile UE „în mod clar nu sunt suficiente”, a spus ea, cerând statelor membre să se unească și să furnizeze mai multe arme, în special tancuri, pe care le-au cerut ucrainenii.

„Ucraina le cere, iar Uniunea Europeană are posibilitatea de a coordona ceea ce dă Ucrainei. Știu că înalții reprezentanți lucrează foarte mult la asta. Știu că din punct de vedere militar putem face mai mult”, a spus Metsola.

06:59 11.10.2022

Polonia face inventarul adăposturilor antiaeriene

Serviciile poloneze de pompieri verifică starea adăposturilor anti-bombardamente ale țării și întocmesc un inventar, a declarat luni un ministru adjunct, după ce Rusia a invadat Ucraina, iar președintele belarus Alexandr Lukașenko a afirmat că Polonia ar putea trimite forțe armate la granița dintre cele două țări, relatează Reuters.

În timp ce Polonia, membru NATO, i-a asigurat pe cetățeni că locul său în alianță le garantează siguranța împotriva atacurilor rusești, evenimentele din Ucraina vecină au scos în evidență necesitatea de a fi pregătiți pentru posibilitatea unei lovituri cu rachete.

„Avem 62.000 de astfel de facilități în toată țara”, a declarat ministrul adjunct de interne Maciej Wasik pentru postul privat Polsat News.

"Pompierii verifică starea lor, dacă sunt echipați și dacă sunt apți pentru utilizare. Dacă nu, vom lua măsuri pentru a le adapta".

Polonia și-a sfătuit luni cetățenii împotriva deplasărilor în Belarus și le-a recomandat celor aflați deja în țara vecină să o părăsească.

07:06 11.10.2022

Întâlnire de urgență a G7 în urma atacului extins al Rusiei. Participă Biden și Zelenski

Preşedintele american Joe Biden şi liderii Grupului celor şapte (G7) vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei, inclusiv pentru recentele sale atacuri cu rachete în Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa la vârful reuniunii, a precizat luni Casa Albă.

Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, liderul ucrainean transmiţând că loviturile de rachetă împotriva unor obiective civile din întreaga Ucraină sunt un semn de slăbiciune a armatei ruse, care pierde pe câmpul de luptă, reprezintă teroare pură şi că nu vor ceda şantajului rusesc cu rachete, a anunţat Administraţia prezidenţială din Kiev, luni seara.

Cei doi lideri au discutat despre importanţa apărării antiaeriene şi despre continuarea contribuţiilor americane pentru creşterea acestei capacităţi.

Luni dimineaţă, rachetele rusești au lovit ţinte din întreaga Ucraină, ucigând 14 persoane şi rănind alte zeci.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG