Linkuri accesibilitate

Documentele scurse de la Pentagon. Rusia aproape că a doborât un avion britanic la granița cu Ucraina


Incidentul a fost dezvăluit prima oară de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, care a declarat în parlament că un avion de luptă rus a lansat o rachetă în apropierea unui avion britanic neînarmat care patrula în spațiul aerian internațional.
Incidentul a fost dezvăluit prima oară de ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, care a declarat în parlament că un avion de luptă rus a lansat o rachetă în apropierea unui avion britanic neînarmat care patrula în spațiul aerian internațional.

Un avion de luptă rus aproape că a doborât un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american care circulă online.

Incidentul a avut loc pe 29 septembrie în largul coastei Crimeei, scrie Washington Post care citează documentul care face dintr-o presupusă scurgere de informații de la Pentagon. Autenticitatea documentelor nu a fost verificată.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în parlamentul britanic, în luna octombrie, când a declarat că un avion de luptă rus a „lansat o rachetă” în vecinătatea unui avion spion britanic neînarmat care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, scrie The Guardian.

Wallace a spus la acea vreme că Regatul Unit nu a considerat cazul ca pe o escaladare deliberată, ci că s-a datorat unei defecțiuni tehnice. El a acuzat, de asemenea, Moscova că acționează cu nesăbuință.

Documentul Pentagonului scurs în presă se referă la incident ca la o „aproape doborâre a unui RJ din Regatul Unit”, o referire la porecla comună Rivet Joint pentru avioanele de recunoaștere RC-135.

De asemenea, documentul detaliază alte câteva întâlniri dintre avioanele rusești și avioanele americane, britanice și franceze pe zboruri de supraveghere între octombrie și februarie.

Conform articolului 5 din tratatul NATO, un atac armat împotriva unui membru este considerat un atac împotriva alianței în ansamblu.

Raportul arată că incidentul a fost cu mult mai grav decât a fost prezentat și ar fi putut atrage aliații SUA și NATO direct în războiul din Ucraina, scrie Washington Post.

Oficialii americani ai apărării au refuzat să comenteze conținutul documentului, la fel ca și ambasada britanică la Washington. Nici Rusia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG