Linkuri accesibilitate

Raisa Smielkova, 75 de ani, privește pompierii care lucrează pentru a stinge un incendiu la o clădire rezidențială din Sloviansk, Ucraina, miercuri, 7 septembrie 2022. Smielkova dormea în momentul exploziei. „Ai fi un prost să nu te sperii de asta”, spune ea.
Raisa Smielkova, 75 de ani, privește pompierii care lucrează pentru a stinge un incendiu la o clădire rezidențială din Sloviansk, Ucraina, miercuri, 7 septembrie 2022. Smielkova dormea în momentul exploziei. „Ai fi un prost să nu te sperii de asta”, spune ea.

Războiul din Ucraina | Președintele Energoatom acuză Rusia că a răpit personal de la Zaporojie. Forțele ucrainene avansează în Harkov

Ziua 197 a invaziei. Putin amenință Occidentul că îi taie gazele și pune sub semnul întrebării acordul privind exporturile de cereale ucrainene de la Istambul. Ucraina a lansat atacuri în Harkov.

07:44 8.9.2022

Prețul petrolului a scăzut sub nivelul de dinaintea războiului din Ucraina

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 4 dolari, coborând sub nivelurile observate înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, ca efect al unor date economice negative din China, care au alimentat îngrijorările investitorilor cu privire la riscurile de recesiune, transmite Reuters.

”În acest moment, piaţa îşi bazează îngrijorările pe ce se va întâmpla din cauza preţurilor mari ale energiei în Europa, încetinirea cererii în Europa şi ratele dobânzilor în creştere”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Mai multe bănci centrale vor continua creşterea ratelor dobânzilor pentru a lupta cu inflaţia, dar Statele Unite par mai bine poziţionate pentru a rezista problemelor, au spus economiştii.

Acest lucru a impulsionat dolarul la un vârf al ultimilor 24 de ani faţă de yen şi la un maxim al ultimilor 37 de ani faţă de lira sterlină.

Aprecierea dolarului american presează preţurile petrolului, deoarece majoritatea vânzărilor de petrol la nivel mondial sunt tranzacţionate în dolari.

07:54 8.9.2022

ONU. Minori ucraineni deportați fără părinți în Rusia ar putea fi dați spre adopție familiilor de ruși

Există „acuzații credibile” potrivit cărora copii neînsoțiți au fost transferați forțat din Ucraina în Rusia, a declarat miercuri subsecretarul general al ONU pentru drepturile omului, exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibila adopție a acestora de către familiile rușilor, relatează AFP.

„Există acuzații credibile de transferuri forțate a unor copii neînsoțiți pe teritoriul ocupat de ruși sau în Federația Rusă însăși”, a declarat Ilze Brands Kehris într-o ședință a Consiliului de Securitate al ONU privind strămutarea forțată din Ucraina.

„Suntem îngrijorați de faptul că autoritățile ruse au adoptat o procedură simplificată pentru acordarea cetățeniei ruse copiilor care nu sunt în grija părinților lor și că acești copii sunt eligibili pentru adopție de către familiile ruse”, a adăugat ea.

Ea a mai indicat că Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, din care face parte, a putut „confirma” că forțele armate ruse au înființat centre de „triaj”, o formă de controale de securitate și colectare de date personale și biometrice.

Aceste verificări se aplică persoanelor care părăsesc o zonă de luptă sau care trec pe teritoriul aflat sub controlul Rusiei.

„Suntem îngrijorați că astfel de verificări, precum și detențiile care urmează, au loc în afara oricărui cadru legal și nu respectă principiile necesității și proporționalității”, a spus ea, referindu-se la „informații credibile despre „numeroase încălcări ale drepturilor omului”.

Oficiului Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a putut „documenta” cazurile în care persoanele supuse acestei „filtrări” au fost supuse perchezițiilor, uneori fiind nevoite să se dezbrace.

„Suntem deosebit de îngrijorați de riscul de abuz sexual cu care se confruntă femeile și fetele în timpul acestor proceduri”, a adăugat ea.

Statele Unite au acuzat în mod direct miercuri biroul președintelui rus Vladimir Putin de organizarea directă a strămutării forțate a mii de ucraineni în Rusia.

08:14 8.9.2022

Oficial ONU. Între 900.000 și 1, 2 milioane de ucraineni au fost deportați în Rusia

Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că oficialii ruși observă și coordonează taberele de filtrare și deportare, ceea ce încalcă Convenția de la Geneva. Thomas-Greenfield a declarat că aproximativ 900.000 până la 1,2 milioane de ucraineni au fost deportați în locații din întreaga Rusie, mai ales în Orientul Îndepărtat.

08:23 8.9.2022

Cadavrul unui lucrător umanitar britanic, returnat Ucrainei. Kuleba: posibile semne de tortură.

Cadavrul unui lucrător umanitar britanic care a fost capturat de împuterniciții ruși în Donețk în aprilie a fost predat Ucrainei cu „posibile semne de tortură nespusă”, potrivit ministrului de externe al țării, Dmytro Kuleba.

Paul Urey, 45 de ani, din Warrington, Cheshire, a fost capturat împreună cu un alt britanic, Dylan Healey. Cei doi bărbați au fost acuzați de „activități mercenare” de autoproclamata Republică Populară Donețk, dar în iulie autoritățile ruse au anunțat că Urey a murit ca urmare a „boală și stres”.

Kuleba a spus că trupul lui Urey a fost returnat, dând posibile semne de tortură.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG