Statele care au importat cel mai mult combustibil fosil din Rusia
Conform analizei Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) câştigul pe care Rusia l-a obţinut în cele 6 luni care au trecut de la invazia Ucrainei ca urmare a exporturilor de petrol, gaze naturale şi cărbune lasă în urmă totalul costurilor invaziei.
Într-o perioadă de 6 luni, de la data de 24 februarie când a început războiul şi până la 24 august, valoarea exporturilor de combustibil fosil s-a ridicat la 158 de miliarde de dolari. Costurile totale ale invaziei Rusiei în Ucraina se presupune a se ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari.
- 85 de miliarde de dolari, echivalentul a 54% din exporturile de combustibil fosil ale Rusiei, reprezintă exporturile către ţările Uniunii Europene.
- Uniunea Europeană este urmată de China, care a importat combustibil fosil în valoare de 35 de miliarde de dolari, iar pe locul 3 se situează Turcia cu 11 miliarde de dolari.
- Urmează India cu importuri în valoare de 7 miliarde de dolari şi Coreea de Sud cu importuri de 2 miliarde de dolari pe locurile 4 şi 5.
În cadrul Uniunii Europene, cel mai mare importator de combustibil fosil este Germania, cu importuri în valoare de 19 miliarde de dolari, Olanda - 11 miliarde de dolari, Italia - 8,6 miliarde de dolari, Polonia - 7,4 miliarde de dolari, Franţa - 5,5 miliarde de dolari, Bulgaria - 5,2 miliarde de dolari, Belgia - 4,5 miliarde de dolari şi Spania cu 3,3 miliarde de dolari.
Putin acuză că grânele ucrainene ajung în UE și nu țările sărace. Datele îl contrazic
Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că exporturile de cereale ucrainene se îndreaptă în principal către țările europene și nu către țările sărace, ceea ce, în opinia sa, creează riscul unui "dezastru umanitar", potrivit AFP.
Aceste afirmații nu sunt conforme cu realitatea, doar 36% din cerealele ucrainene au ajuns în țările Uniunii Europene, potrivit datelor Centrului Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul
"Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu în țările în curs de dezvoltare și în țările mai sărace, ci în țările UE", a declarat Putin la un forum economic din Vladivostok (Extremul Orient rus).
"Ceea ce vedem este o înșelăciune (...), o atitudine grosolană și nesăbuită față de acești parteneri pentru care se presupunea că toate acestea se fac", a declarat el în fața a numeroși lideri economici și politici asiatici.
Președintele rus a denunțat o atitudine "colonialistă" din partea țărilor occidentale, în special a UE, care se gândesc în primul rând la "propriile interese". "Nu le pasă", a spus el.
"Acest lucru ar putea duce la o catastrofă umanitară fără precedent", a avertizat el într-un discurs care a durat mai mult de o jumătate de oră. "Poate că ar trebui să ne gândim cum să limităm exporturile de cereale și alte produse alimentare pe această rută?", a spus el.
"Mă voi consulta cu președintele turc (Recep Tayyip) Erdogan", care a negociat un acord la Istanbul care permite exporturile de cereale ucrainene, a adăugat el.
„Minciuni rusești"
Ucraina a respins miercuri acuzațiile, afirmând că două treimi din transporturi erau destinate unor țări din Africa și Asia.
"Două treimi din navele trimise merg în Asia, Africa și Orientul Mijlociu", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kouleba, insistând că aceste exporturi de la Kiev au avut "un efect pozitiv asupra reducerii prețurilor la alimente".
"Minciunile rușilor cu privire la trimiterea de cereale ucrainene doar în Europa pur și simplu nu corespund realității", a spus el.
El a citat China, Egipt, Iran, India, Somalia și Libia printre țările despre care a spus că au primit transporturi de cereale ucrainene.
"Singurul motiv pentru agravarea crizei alimentare mondiale din acest an a fost și rămâne războiul brutal declanșat de Rusia, care a blocat porturile maritime ucrainene și a distrus în mod deliberat infrastructura agricolă și logistica", a adăugat ministrul.
Potrivit datelor furnizate miercuri pentru AFP de către Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, care supraveghează acordul, 100 de nave au părăsit porturile ucrainene Odesa, Chornomorsk și Pivdenni de la începutul lunii august, transportând 2.334.310 tone de cereale și alte produse agricole.
Principalele țări de destinație au fost Turcia (20%), Spania (15%), Egipt (10%), China (7%) și Italia (7%). Țările europene reprezintă 36% din total, iar țările africane 17%.
Ucraina a lansat un contraatac surpriză în regiunea Harkov
Președintele Zelenski raportează „vești bune” de pe frontul de nord, în timp ce Republica Populară Donețk spune că Balakliia este„încercuită”.
Un oficial care reprezintă Republica Populară Donețk, controlată de rusi, a declarat că forțele ucrainene au „încercuit” Balakliia, un oraș din est de 27.000 de locuitori situat între Harkov și Izium ocupat de ruși.
„Astăzi, forțele armate ucrainene, după pregătirea prelungită a artileriei... au început un atac asupra Balakliia”, a declarat Daniil Bezsonov la Telegram.
„În acest moment, Balakliia se află în încercuire operativă și în raza de tragere a artileriei ucrainene”, a declarant el, adăugând că o ofensivă ucraineană de succes ar amenința forțele ruse în Izium, un oraș important din punct de vedere strategic pe care Rusia l-a folosit pentru propria ofensivă în estul Ucrainei
Analiştii au spus că ţinta iniţială a ofensivei ar putea fi oraşul Kupiansk, un nod rutier cheie pentru aprovizionarea rusească.
Fără să ofere detalii, Zelenski a raportat „vești bune” din regiunea Harkov, la est de Kiev, sugerând că unele așezări au fost recucerite de la forțele ruse, dar adăugând că „acum nu este momentul potrivit pentru a numi acele așezări în care s-a întors steagul ucrainean”.
Într-un discurs de miercuri seara, Zelenski a citat „loviturile extrem de reușite în zonele în care sunt concentrați ocupanții” și a mulțumit trupelor de artilerie ucraineană pentru ceea ce a spus că sunt lovituri de succes împotriva forțelor Moscovei din sud.
Unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksiy Arestovych, a declarat marți seară că „au loc schimbări fulgerătoare” în regiunea Harkov, în paralel cu ofensiva de sud din regiunea Herson anunțată de armata ucraineană săptămâna trecută.
Preşedintele Energoatom acuză Rusia că i-a răpit din personal
Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat din personal, informează joi dpa.
Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi, potrivit Agerpres.
Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.
Potrivit lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în raportul său despre centrală publicat la începutul acestei săptămâni, a descris situaţia ca nesustenabilă. AIEA a avertizat cu privire la lipsa de personal şi a spus că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale. A mai precizat că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.