Linkuri accesibilitate

Raisa Smielkova, 75 de ani, privește pompierii care lucrează pentru a stinge un incendiu la o clădire rezidențială din Sloviansk, Ucraina, miercuri, 7 septembrie 2022. Smielkova dormea în momentul exploziei. „Ai fi un prost să nu te sperii de asta”, spune ea.
Raisa Smielkova, 75 de ani, privește pompierii care lucrează pentru a stinge un incendiu la o clădire rezidențială din Sloviansk, Ucraina, miercuri, 7 septembrie 2022. Smielkova dormea în momentul exploziei. „Ai fi un prost să nu te sperii de asta”, spune ea.

Războiul din Ucraina | Președintele Energoatom acuză Rusia că a răpit personal de la Zaporojie. Forțele ucrainene avansează în Harkov

Ziua 197 a invaziei. Putin amenință Occidentul că îi taie gazele și pune sub semnul întrebării acordul privind exporturile de cereale ucrainene de la Istambul. Ucraina a lansat atacuri în Harkov.

13:43 8.9.2022

Federația Rusă a expulzat un diplomat român al ambasadei din Modova

Declararea de către Federația Rusă ca persona non grata a unui reprezentant al Ambasadei României la Moscova, la reciprocitate cu măsura similară a României din luna august vizând un angajat al Ambasadei ruse la București, spune Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca persona non grata un membru al echipei Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o măsură la reciprocitate față de declararea ca persona non grata pe teritoriul României, anunțată de MAE român în august 2022, a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București.

MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut în vedere incompatibilitatea activităților persoanei în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

13:52 8.9.2022

Zelenski: Succesul din Harkov ajută întreaga linie de front

Contraofensiva de la Harkov va ajuta eforturile armatei ucrainene de-a lungul întregului front al conflictului, a spus președintele Zelenski.

Vorbind în discursul său de seară de miercuri, Zelenski a spus: „Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov. Probabil, cu toții ați văzut deja rapoarte despre activitatea apărătorilor ucraineni. Și cred că fiecare cetățean se simte mândru de războinicii noștri. Este o mândrie binemeritată, un sentiment corect.”

El a mai spus că „acum nu este momentul să numim așezările în care se întoarce steagul ucrainean”, dar a continuat să enumere și să mulțumească brigăzilor care operează în Harkov și în alte părți.

„Fiecare succes al armatei noastre într-o direcție sau alta schimbă situația generală de-a lungul întregii linii de front în favoarea Ucrainei”, a spus președintele.

„Cu cât este mai dificil pentru ocupanți, cu cât au mai multe pierderi, cu atât pozițiile apărătorilor noștri din Donbas vor fi mai bune, cu atât apărarea Zaporojie, Mykolaiv și a orașelor din regiunea Dnipropetrovsk va fi mai fiabilă, cu atât mai rapid vom putea elibera regiunea Azov și întregul sud”.

14:03 8.9.2022

Ministerul britanic al Apărării a distribuit cea mai recentă hartă a atacurilor rusești și a locațiilor trupelor din Ucraina.

14:28 8.9.2022

Secretarul de stat american, Antony Blinken, face o vizită surpriză la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut astăzi o călătorie surpriză la Kiev, în timp ce Statele Unite au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina de aproape 2,7 miliarde de dolari.

Blinken a călătorit în secret în cea de-a doua vizită la Kiev de la invazia rusă din februarie, relatează The Gurdian.

Un înalt oficial american care îl însoțește pe Blinken a declarat că: „Secretarul de stat și-a dorit foarte mult să vină în această călătorie acum, deoarece este un moment atât de important pentru Ucraina” și a subliniat contraofensiva Ucrainei la aproape șapte luni de la invazie,

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Kievul a obținut succese importante pe linia frontului din Harkov.

„Toată asistența de securitate încearcă să ajute Ucraina să aibă succes în contraofensivă”, a spus oficialul sub condiția anonimatului.

„Cred că este foarte semnificativ în ceea ce privește modul în care războiul avansează”.

Blinken a aprobat o finanțare militară de 2 miliarde de dolari, program în care Statele Unite oferă împrumuturi sau granturi altor națiuni pentru a cumpăra arme produse în SUA.

Jumătate din noul pachet de 2 miliarde de dolari va merge în Ucraina, iar restul în alte 18 națiuni considerate amenințate de Rusia, a declarat un alt oficial al Departamentului de Stat.

Beneficiarii aprobați includ Moldova și Georgia, care au regiuni separatiste susținute de Rusia, precum și statele baltice- Estonia, Letonia și Lituania- și Bosnia, unde tensiunile au crescut din cauza liderii sârbi bosniaci susținuți de Rusia.

Această sumă vine în plus față de anunțul secretarului de apărare Lloyd Austin privind încă 675 de milioane de dolari în asistență militară, care include mai multe arme, muniții și provizii pentru HIMARS, rachetele ghidate cu precizie care pot lovi ținte până la 80 de kilometri (50 mile) distanță.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG