Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)
Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)

Război în Ucraina | Ucraina cere ONU să trimită experți care să infirme acuzațiile Rusiei privind intenția de a folosi o „bombă murdară”

Ziua 243 a invaziei: SUA denunță sugestiile Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” ca minciuni periculoase. Tur diplomatic al ministrului rus de Externe, Seghei Șoigu la 8 luni de la declanșarea războiului.

Principalele informații ale zilei:

10:44 24.10.2022

Elon Musk spune că Starlink nu va fi oprit indiferent dacă primește finanțare de la Departamentul de Apărare al SUA

Fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a declarat duminică că serviciul de internet prin satelit al companiei Starlink, care furnizează servicii de telecomunicații esențiale în Ucraina, nu va fi oprit, indiferent dacă compania primește finanțare de la Departamentul de Apărare al SUA, relatează CNN.

„Înainte ca [Departamentul Apărării] să revină cu un răspuns, i-am spus lui @FedorovMykhailo că SpaceX nu va opri Starlink chiar dacă DoD ar refuza să ofere finanțare”, a scris Musk pe Twitter duminică seara, făcând referire la discuțiile cu Mykhailo Fedorov, viceprim-ministrul Ucrainei. și ministrul transformării digitale.

Fedorov a lăudat anterior SpaceX și Starlink, numindu-l pe Musk „printre cei mai buni donatori privați din lume care sprijină Ucraina”.

CNN a raportat pentru prima dată la începutul acestei luni că SpaceX a cerut Pentagonului să plătească zeci de milioane de dolari pe lună pentru a finanța Starlink în Ucraina și pentru a elimina povara SpaceX. Ca răspuns la această raportare, Musk aparent a inversat cursul, anunțând brusc pe Twitter că SpaceX va continua să finanțeze serviciul gratuit în Ucraina.

Pentagonul a declarat săptămâna trecută că discuțiile cu SpaceX despre Ucraina sunt în desfășurare.

SpaceX susține că furnizarea de servicii Starlink în Ucraina a costat până acum 80 de milioane de dolari și că până la sfârșitul anului costurile vor depăși 100 de milioane de dolari.

Terminalele de internet prin satelit Starlink produse de SpaceX, care au început să sosească în Ucraina în primăvara anului trecut, au permis armatei Kievului să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

10:18 24.10.2022

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia în cele 8 luni de război

Bilanțul publicat luni de Armata Ucrainei:

  • 67.940 de militari
  • 2.590 de tancur
  • 5.295 de vehicule blindate de luptă
  • 1.673 de sisteme de artilerie multiple de lansare
  • 189 sisteme de apărare aeriană
  • 270 avioane, 245 elicoptere, 1.370 de drone

10:15 24.10.2022

Autoritățile instalate de Rusia anunță crearea unei miliții locale în Herson

Toți bărbații rămași în orașul Herson, aflat sub control rusesc, sunt încurajați să se alăture unei miliții locale recent create, anunță Sky News.

Administrația instalată de Rusia a declarat în această dimineață că miliția va fi formată înaintea unei bătălii preconizate pentru oraș.

Anterior, administrația pro-rusă ordonase civililor să se evacueze, spunând că ar trebui „să vă salvați viețile”.

Regiunea Herson – care a fost anexat de Rusia luna trecută – este o țintă cheie atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev, datorită amplasării sale pe malul vestic al râului Nipru.

Capitala regiunii este cel mai mare oraș deținut încă de Rusia și este o poartă de acces către Crimeea anexată.

10:12 24.10.2022

Cancelarul german Olaf Scholz și șefa Comisiei Europene cer un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei

Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o „misiune pentru o generaţie” care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citaţi de DPA.

Într-un articol de opinie publicat online duminică de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu o zi înaintea unui forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, cei doi oficiali au apreciat că efortul va trebui să fie similar celui făcut de Statele Unite după al doilea război mondial, când Europa a beneficiat de miliarde de dolari.

Scholz urmează să deschidă evenimentul de la Berlin alături de premierul ucrainean Denis Şmîhal.

Cancelarul şi şefa CE afirmă în articolul preluat de dpa că Europa trebuie să joace un rol special în asistenţa pentru Ucraina, ţară candidată la Uniunea Europeană. „Calea către reconstrucţie este deci şi calea Ucrainei către UE”, afirmă ei.

„Ucraina apără şi ordinea internaţională bazată pe reguli, fundamentul coexistenţei noastre paşnice şi al prosperităţii în întreaga lume. Deci, când sprijinim Ucraina, construim viitorul nostru şi al Europei noastre comune”, mai scriu cei doi.

Scholz a declarat că reconstrucţia Ucrainei va dura câteva decenii, cu implicarea comunităţii internaţionale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG