Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)
Soldații ucraineni trag cu mortiere în pozițiile rusești din Bakhmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022. (AP Photo/LIBKOS)

Război în Ucraina | Ucraina cere ONU să trimită experți care să infirme acuzațiile Rusiei privind intenția de a folosi o „bombă murdară”

Ziua 243 a invaziei: SUA denunță sugestiile Rusiei că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” ca minciuni periculoase. Tur diplomatic al ministrului rus de Externe, Seghei Șoigu la 8 luni de la declanșarea războiului.

Principalele informații ale zilei:

06:50 24.10.2022

Rusia lovește clădiri rezidențiale în sudul Ucrainei și avertizează asupra unei „escaladări necontrolate” a conflictului în Ucraina

Aflată sub presiune în sudul Ucrainei, Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev (Mikolaiv), sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului, şi avertizând că războiul se îndreaptă spre o „escaladare necontrolabilă”, relatează Agerpres, conform Reuters.

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriul capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat „deteriorarea rapidă a situaţiei” în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, a indicat Ministerul rus al Apărării.

Şoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada conflictul cu o „bombă murdară”, explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive, fără a furniza probe. Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că ar putea proteja teritoriul rus cu arsenalul său nuclear, notează Reuters.

În cursul unui atac rusesc convenţional duminică, o lovitură de rachetă a distrus ultimul etaj al unui imobil din Nikolaev, propulsând schije şi sfărâmături asupra unei pieţe şi în clădirile învecinate, unde geamurile s-au spart, iar zidurile s-au fisurat. Câteva maşini au fost strivite de dărâmături, dar fără a fi înregistrat vreun deces.

06:58 24.10.2022

Temeri la Kiev cu privire la un atac „sub steag fals” al Rusiei

Kievul a exprimat duminică temeri cu privire la un posibil atac „sub steag fals” din partea Rusiei după ce ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat în convorbiri telefonice purtate în aceeaşi zi cu omologii săi din Franţa, Turcia și Marea Britanie că Ucraina ar pregăti un atac cu „bombă murdară” pe teritoriul propriu pentru a da vina pe Rusia.

Moscova acuză de regulă partea adversă când intenţionează să întreprindă vreo acţiune reprobabilă, scrie agenţia ucraineană de presă Unian, citată de Agerpres.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, le-a transmis duminică omologilor săi francez, turc şi britanic, Sebastien Lecornu, Hulusi Akar şi, respectiv, Ben Wallace îngrijorarea Moscovei cu privire la posibile provocări în Ucraina cu o „bombă murdară”, dispozitiv care include elemente radioactive.

Într-un scurt comunicat, Ministerul rus al Apărării a indicat că Şoigu a purtat discuţii telefonice separate cu omologii săi duminica aceasta.

„A fost discutată situaţia din Ucraina care are o tendinţă constantă spre o nouă escaladare incontrolabilă”, a specificat instituţia militară rusă despre conversaţia cu Lecornu.

De asemenea, Şoigu şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la posibile provocări ucrainene prin utilizarea unei „bombe murdare””, a insistat ministerul rus, referindu-se la dispozitive explozive capabile să disperseze elemente radioactive.

Rusia nu a dat detalii cu privire la această acuzaţie, notează agenția EFE.

Agenţia de presă RIA Novosti relata la primele ore duminică dimineaţa că, potrivit unor „surse credibile din mai multe ţări, inclusiv din Ucraina”, Kievul ar pregăti o provocare cu o „bombă murdară” pe propriul teritoriu pentru a da vina apoi pe Rusia pentru utilizarea armelor de distrugere în masă şi a genera un răspuns dur din partea Occidentului.

07:02 24.10.2022

Serghei Șoigu are a doua convorbire cu secretarul american al Apărării în trei zile

Duminică, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a vorbit cu secretarul american al apărării, al doilea apel telefonic în trei zile, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Reuters.

Moscova nu a furnizat informaţii suplimentare cu privire la rezultatul convorbirii sau orice alte domenii specifice de discuţie. Şoigu şi Austin au avut o convorbire telefonică şi vineri, prima din luna mai.

Comunicatul rus despre convorbirea dintre Şoigu şi Austin nu menţionează alegaţiile despre utilizarea unei „bombe murdare” de către ucraineni, notează AFP.

Aceste discuţii intervin în timp ce Rusia face faţă unei vaste contraofensive ucrainene şi denunţă o „creştere considerabilă” a tirurilor ucrainene asupra mai multor regiuni ruseşti din apropierea frontierei.

07:10 24.10.2022

Washingtonul respinge acuzațiile Rusiei că Ucraina pregătește o „bombă murdară”

Afirmațiile Moscovei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” împotriva forțelor rusești sunt „în mod clar false”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, potrivit AFP.

Statele Unite resping „acuzațiile în mod clar false ale ministrului (rus al Apărării) Șoigu potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu”, a declarat Adrienne Watson într-un comunicat.

„Lumea nu se va lăsa păcălită de nicio încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, a avertizat ea.

În discuțiile purtate duminică cu omologii săi britanic, francez și turc, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei prin utilizarea unei 'bombe murdare'”, potrivit unui comunicat al biroului său.

Aceste acuzații au fost imediat respinse de Kiev, care le-a calificat drept „absurde” și „periculoase”, prin vocea ministrului său de externe, Dmitro Kuleba.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a respins și el aceste acuzații, a declarat că ele arată că Rusia pregătește o nouă etapă în escaladarea războiului și că lumea ar trebui să răspundă cât mai dur posibil.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG