Peste 1 milion de gospodării fără curent electric. Zelenski spune că Ucraina trebuie să limiteze consumul de energie electrică
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat, într-un nou discurs, că Ucraina trebuie să limiteze consumul de energie electrică, în contextul atacurilor de sâmbătă asupra infrastructurii şi având în vedere faptul că nu este posibilă producţia de energie în cantităţi suficiente, relatează Reuters.
Atacurile aeriene ruse asupra infrastructurii energetice din întreaga țară au lăsat fără electricitate peste un milion de gospodării din Ucraina.
“S-a restabilit posibilitatea tehnică de alimentare cu energie electrică în toate regiunile noastre care au fost ţinta atacului terorist rus de sâmbătă. Le sunt recunoscător tuturor celor care au muncit fără încetare pentru a le aduce lumină oamenilor.
Bineînţeles. În multe oraşe şi districte, companiile noastre din energie trebuie să programeze întreruperi pentru stabilizarea sistemului. Se procedează astfel pentru ca toţi oamenii să aibă acces la energie – în condiţiile în care nu este posibil să producem în cantităţi suficiente.
Refacerea facilităţilor energetice distruse de atacurile teroriste este o misiune lungă şi mai dificilă. Dar în timp vom reuşi şi asta. În timp...
Astăzi şi în viitor, ca înainte, trebuie să consumăm electricitate foarte conştient. Vă rog să nu uitaţi să limitaţi folosirea aparatelor care nu sunt necesare şi consumă energie.
De asemenea, vreau să mă adresez liderilor comunităţilor şi primarilor oraşelor noastre: vă rog să vă asiguraţi că energia nu este irosită. Acum categoric nu este momentul vitrinelor luminoase la magazine şi al reclamelor luminoase. Este necesar să consumăm puţină energie electrică în spaţiul public”, a spus Zelenski.
Liderul ucrainean a vorbit şi despre eforturile din zonele eliberate de sub ocupaţia rusă: “Reconstrucţia continuă în teritoriul eliberat. În fiecare zi primesc noi informaţii despre conectarea la gaze, apă, electricitate a sute de gospodării din zonele eliberate. Astăzi (n.r. – duminică) doar în două districte din regiunea Harkiv 346 de gospodării s-au conectat din nou la reţeaua de gaze. Oraşul Vovceansk – încă 750 de gospodării cu curent electric. Oraşul Izium – încă 300 de gospodării cu electricitate”.
Rusia blochează realizarea integrală a acordului privind exportul de cereale. Porturile ucrainene lucrează doar la 25-30% din capacitate
Ucraina a declarat că șapte nave au plecat duminică din porturile sale, transportând cereale către Asia și Europa, dar a acuzat Rusia că blochează implementarea integrală a acordului privind cerealele la Marea Neagră.
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a declarat într-o declarație postată duminică pe Telegram:
„Rusia blochează în mod deliberat realizarea integrală a Inițiativei pentru cereale. Drept urmare, aceste porturi (ucrainene) în ultimele zile lucrează doar la 25-30% din capacitatea lor.”
Acordul susținut de ONU a deschis calea pentru ca Ucraina să reia exporturile de cereale din porturile Mării Negre, care fuseseră închise de când Rusia a invadat. Moscova a câștigat garanții pentru propriile exporturi de cereale și îngrășăminte.
Ministerul britanic al Apărării: Dronele iraniene folosite de ruși sunt tot mai ineficiente
Ucraina reuşeşte să se apere cu tot mai mult succes împotriva atacurilor ruse cu drone iraniene, potrivit serviciilor de informaţii britanice.
Dronele sunt încete, zgomotoase şi zboară la altitudine joasă, ceea ce le face „uşor de doborât utilizând apărarea antiaeriană convenţională”, subliniază Ministerul Apărării britanic pe Twitter, luni, în evaluarea sa zilnică asupra războiului din Ucraina.
Oficiali din Ucraina susţin că peste 85% dintre aceste atacuri cu drone Shahed 136 de fabricație iraniană au fost interceptate, informează ministerul.
Moscova utilizează tot mai mult astfel de „drone kamikaze” în condiţiile în care începe să ducă lipsă de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, susţine Londra.
Cancelarul german Olaf Scholz și șefa Comisiei Europene cer un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei
Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o „misiune pentru o generaţie” care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citaţi de DPA.
Într-un articol de opinie publicat online duminică de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu o zi înaintea unui forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, cei doi oficiali au apreciat că efortul va trebui să fie similar celui făcut de Statele Unite după al doilea război mondial, când Europa a beneficiat de miliarde de dolari.
Scholz urmează să deschidă evenimentul de la Berlin alături de premierul ucrainean Denis Şmîhal.
Cancelarul şi şefa CE afirmă în articolul preluat de dpa că Europa trebuie să joace un rol special în asistenţa pentru Ucraina, ţară candidată la Uniunea Europeană. „Calea către reconstrucţie este deci şi calea Ucrainei către UE”, afirmă ei.
„Ucraina apără şi ordinea internaţională bazată pe reguli, fundamentul coexistenţei noastre paşnice şi al prosperităţii în întreaga lume. Deci, când sprijinim Ucraina, construim viitorul nostru şi al Europei noastre comune”, mai scriu cei doi.
Scholz a declarat că reconstrucţia Ucrainei va dura câteva decenii, cu implicarea comunităţii internaţionale.