Linkuri accesibilitate

Rusia lasă Polonia fără petrol după ce Varșovia a făcut primele livrări de tancuri Leopard către Ucraina


Conductele de petrol din Polonia.
Conductele de petrol din Polonia.

Cea mai mare companie petrolieră din Polonia, PKN Orlen, a încetat să mai primească petrol prin conducta Druzhba din Rusia , a declarat directorul ei executiv, Daniel Obajtek.

Orlen a spus că își poate aproviziona integral rafinăriile pe mare și că consumatorii nu vor fi afectați de oprire.

Conducta Drujba, care furnizează petrol către Polonia și Germania, precum și către Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, a fost scutită de sancțiunile UE pentru a ajuta țările cu opțiuni limitate pentru livrări alternative.

Petrolul rusesc reprezintă aproximativ 10% din oferta poloneză, după ce Varșovia a redus importurile după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat vineri că țara sa a livrat Ucrainei primele tancuri Leopard.

Duda, vorbind în cuvântul său de deschidere la o reuniune a consiliului de securitate națională de la Varșovia, s-a declarat fericit că Polonia a fost prima națiune care a oferit tancurilor avansate Ucrainei.

„Premierul nu a putut fi aici, a mers la Kiev pentru a aduce tancuri Leopard care sunt primul lot livrat în Ucraina”, a spus ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, a confirmat că primele tancuri Leopard din Polonia au ajuns la „vecinii noștri” din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG