Linkuri accesibilitate

Sancțiuni UE de 11 miliarde de euro împotriva Rusiei. Pe listă, producătorii de drone iraniene


Ultimul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei este cel mai dur de până acum și privește inclusiv părțile terțe care alimentează mașina de război de la Kremlin.
Ultimul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei este cel mai dur de până acum și privește inclusiv părțile terțe care alimentează mașina de război de la Kremlin.

Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, de la invadarea Ucrainei, care a avut loc pe 24 februarie.

„În primul rând, propunem noi interdicții de export în valoare de peste 11 miliarde de euro, pentru a priva economia rusă de tehnologie și bunuri industriale esențiale”, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru un impact maxim al sancțiunilor sunt vizate mai multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie.

Este vorba de: electronice, vehicule specializate, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție și bunuri pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata Rusiei, cum ar fi antene sau macarale.

De asemenea, a fost restricționat și mai mult exportul de bunuri cu dublă utilizare și de bunuri tehnologice avansate.

De asemenea, vor fi restricționate la export 47 de componente electronice noi care pot fi utilizate în sistemele de arme rusești, inclusiv drone, rachete, elicoptere, precum și materialele rare și camerele termice.

„Astfel, am interzis toate produsele tehnologice găsite pe câmpul de luptă. Și ne vom asigura că nu găsesc alte modalități de a ajunge acolo”, a spus von der Leyen.

De asemenea, au fost adăugate entități din țări terțe la sancțiunile cu dublă utilizare din Rusia.

„Gărzile Revoluționare din Iran au furnizat Rusiei drone Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina.

Prin urmare, acum adăugăm șapte entități iraniene la regimul nostru cu dublă utilizare.

Aceștia sunt acum sub interdicție completă de a vinde articole sensibile Rusiei. Și suntem pregătiți să listăm alte entități iraniene și din alte țări terțe care furnizează tehnologie sensibilă Rusiei”, a anunțat președinta Comisiei Europene.

Acest lucru ar trebui să acționeze ca un factor de descurajare puternic pentru alte companii și comercianți internaționali, a adăugat șefa Executivului comunitar.

Al treilea capitol al sancțiunilor vizează mașina de propagandă a Rusiei.

„Putin duce război și în spațiul public, cu o armată de propagandiști și rețele de dezinformare. Ei răspândesc minciuni toxice pentru a polariza societățile noastre. Așa că propunem sancționarea propagandiștilor lui Putin, precum și a altor comandanți militari și politici”, a spus von der Leyen.

Ea a precizat că sunt cele mai dure sancțiuni introduse vreodată de Uniunea Europeană și că „trebuie să ne asigurăm că acestea sunt aplicate cu strictețe.”

De asemenea vor fi înăsprite filtrele de urmărire a oligarhilor care au încercat să-și ascundă bunurile.

„Vom urmări oligarhii care încearcă să se ascundă sau să-și vândă bunurile pentru a scăpa de sancțiuni. Și împreună cu statele membre vom stabili o imagine de ansamblu a tuturor activelor înghețate ale băncii centrale ruse deținute în UE. Trebuie să știm unde se află acestea și cât valorează. Acest lucru este crucial având în vedere posibila utilizare a activelor publice ruse pentru a finanța reconstrucția în Ucraina.”

De altfel, săptămâna viitoare, UE va organiza un Forum coordonatorilor de sancțiuni, care-i va reuni pe partenerii internaționali ai clubului comunitar și statele membre pentru a consolida eforturile de aplicare a acestor sancțiuni.

„Împreună, strângem din ce în ce mai mult șuruburile Rusiei. Solicit statelor membre să adopte rapid acest nou pachet de sancțiuni. Scopul nostru este să avem, împreună cu partenerii noștri G7, noi sancțiuni semnificative în vigoare până pe 24 februarie - la exact un an după ce Putin și-a lansat războiul imperial”, a spus Ursula von der Leyen.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG