Linkuri accesibilitate

Șeful spionajului rus acuză SUA că se opune păcii în Ucraina. „Rusia și-a păstrat spiritualitatea, SUA și Europa cultivă satanismul”


Unul dintre cei mai importanți șefi de spionaj ai Rusiei a declarat miercuri că Occidentul și-a semănat semințele propriei distrugeri, renunțând la ceea ce el numește a fi tradiții de bază și i-a spus să „meargă la diavol” și să nu mai interfereze în problemele globale.
Unul dintre cei mai importanți șefi de spionaj ai Rusiei a declarat miercuri că Occidentul și-a semănat semințele propriei distrugeri, renunțând la ceea ce el numește a fi tradiții de bază și i-a spus să „meargă la diavol” și să nu mai interfereze în problemele globale.

Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe, SVR, a acuzat Washingtonul și Londra că au zădărnicit eforturile Rusiei de a ajunge la o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina și că închid ochii la ceea ce el a numit „terorismul și violența” Ucrainei împotriva civililor.

Într-o declarație făcută la un forum de securitate din afara Moscovei, la care au participat oficiali străini din domeniul securității, Narîșkin a făcut unele dintre cele mai anti-occidentale comentarii de până acum, subliniind adâncimea dușmăniei pe care Moscova o poartă Occidentului pentru sprijinul pe care i-l acordă Ucrainei.

Unul dintre cei mai importanți șefi de spionaj ai Rusiei a declarat miercuri că Occidentul și-a semănat semințele propriei distrugeri, renunțând la ceea ce el numește a fi tradiții de bază și i-a spus să „meargă la diavol” și să nu mai interfereze în problemele globale, relatează Reuters.

El și-a exprimat satisfacția că majoritatea țărilor din Asia, Africa și America Latină nu au impus sancțiuni Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina, în ciuda a ceea ce el a numit „o presiune colosală de a o face” din partea Washingtonului.

Narîșkin a acuzat și „elita euro-atlantică” că a refuzat să cedeze voluntar conducerea în timp ce face tot posibilul pentru a împiedica creșterea a ceea ce el numește „centre alternative de putere”.

„Perioadele tulburi sunt în esență un test al măsurii în care națiunile și popoarele și-au păstrat adevăratele fundații”, a spus șeful spionajului rus. „Țările noastre, spre deosebire de vest, și-au păstrat o marjă semnificativă de forță și profunzime strategică în acest sens”, a spus el.

„Mă refer la o legătură cu dimensiunea spirituală a existenței, tradiții care în SUA și Europa au făcut loc cu mult timp în urmă pozitivismului, cultului succesului material și satanismului de-a dreptul”, a spus Narîșkin.

„Anglo-saxonii ar putea fi sfătuiți să se ocupe de propriile lor conflicte civile interne. Mai bine, să se îndepărteze de cunoscutul lor, diavolul", a spus Narîșkin, care, la fel ca alți oficiali ruși, se referă la Marea Britanie, Statele Unite și alte țări din Occident, vorbitoare de limbă alți engleză, ca la „anglo-saxoni”.

„Este pertinent să ne amintim adevărul biblic: sfârșitul lor va fi conform faptelor lor. Și asta înseamnă că sfârșitul lor va fi unul trist", a spus el.

Rusia dorește ca Occidentul să înceteze să înarmeze Ucraina, lucru pe care Washingtonul, Londra și țările europene continuă să-l facă în pregătirea unei contraofensive a Kievului care se apără de invazia rusească, neprovocată și nedeclarată, care a început pe 24 februarie anul trecut.

Narîșkin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina, așa cum numește Rusia invadarea Ucrainei, este menită să protejeze Moscova de o alianță nord-atlantică în continuă expansiune.

El a acuzat Washingtonul și Londra că au zădărnicit eforturile Rusiei de a ajunge la o soluționare a conflictului și că închid ochii la „terorismul și violența” Ucrainei împotriva civililor.

Occidentul spune că Rusia este cea care alimentează războiul și că trebuie să-și retragă forțele, în timp ce Kievul spune că milioane de civili săi au fost forțați să se refugieze în alte țări, în timp ce civilii rămași în țară au devenit ținta atacurilor sângeroase ale Rusiei.

Serghei Narîșkin, în vârstă de 67 de ani, din Leningrad (care a revenit la denumirea Sankt Petersburg), orașul de baștină al liderului de la Kremlin, care l-a întâlnit pentru prima dată pe Putin după ce a absolvit Școala Superioară a KGB, face parte din cercul restrâns al celor care-i alimentează conspiraționismul și agresivitatea.

El a susținut fără nicio dovadă că agențiile de informații occidentale au încercat să-l asasineze pe liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Navalnîi, care a fost otrăvit în Siberia, în 2020, cu o neurotoxină fabricată în Rusia, interzisă acum și folosită în perioada Războiului Rece de serviciile secrete rusești, spune că Putin și FSB au încercat să-l ucidă. Navalnîi se află în prezent în închisoare după ce a fost condamnat în urma unui dosar despre care spune că a fost instrumentat politic.

Narîșkin este autorul tezei nazismului conducerii ucrainene. El a echivalat guvernul ales democratic din Ucraina, condus de un președinte evreu, cu naziștii, deși Kremlinul este cel care reprimă cea mai mică formă de disidență.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG