Linkuri accesibilitate

Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut aproape 200.000 de soldați de la începutul războiului


Armata ucraineană spune că 199.980 de soldați ruși au murit în Ucraina de la invazia pe scară largă începută pe 24 februarie, anul trecut.
Armata ucraineană spune că 199.980 de soldați ruși au murit în Ucraina de la invazia pe scară largă începută pe 24 februarie, anul trecut.

Rusia a pierdut 199.980 de soldați în Ucraina de când a invadat țara vecină, cu aproximativ 520 de morți raportate doar pe 15 mai, transmite Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său din 16 mai.

Rusia a pierdut, de asemenea, 3.762 de tancuri, 7.348 de vehicule blindate de luptă, 6.048 de vehicule și rezervoare de combustibil, 3.150 de sisteme de artilerie, 562 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 316 de sisteme de apărare aeriană, 308 de avioane, 294 de elicoptere, 2.732 de drone și 18 nave.

Rușii au atacat Ucraina cu 18 rachete de diferite tipuri și cu o serie de drone Shahed în noaptea de 15-16 mai, toate țintele rusești fiind doborâte de apărători.

După o pauză de câteva săptămâni, Rusia a reluat la sfârșitul lunii aprilie atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune. Kievul a fost o țintă frecventă. În ciuda atacurilor susținute, Ucraina a reușit până acum să respingă marea lor majoritate.

​Rusia a lansat marți dimineața un atac aerian extrem de intens asupra capitalei ucrainene. Atacul a implicat drone, rachete de croazieră și, posibil, rachete balistice. Sirenele au fost activate în aproape toată Ucraina și au continuat timp de peste trei ore.

Șeful administrației militare din Kiev, Serhi Popko, a descris atacul ca fiind fără precedent, cu foarte multe atacuri lansate simultan într-o perioadă scurtă de timp, potrivit Reuters.

Informațiile de până acum arată că majoritatea atacurilor au fost respinse de apărarea anti-aeriană a capitalei. Nu se cunoaște deocamdată câte rachete sau drone au fost doborâte sau dacă vreuna dintre ele și-a atins ținta vizată.

În timpul atacului de marți, autoritățile au anunțat distrugerea câtorva clădiri din mai multe cartiere. Primarul Kievului, Vitali Kliciko a declarat că resturi de rachete au căzut inclusiv în cartierele centrale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG