Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023
Militari ucraineni la Soledar, 11 ianuarie 2023

Război în Ucraina | Kievul afirmă că luptele continuă în Soledar. Rusia a anunțat că ar fi preluat controlul asupra localității

Sute de civili au rămas prinși în Soledar în timp ce luptele sângeroase pentru controlul orașului continuă. Președintele Zelenski a declarat că trupele vor fi înarmate cu tot ce le trebuie pentru a-i respinge pe ruși la Soledar și Bahmut. Comandantul forțelor terestre rusești a vizitat joi Belarus.

13:42 13.1.2023

Forțele ruse au cucerit Soledar, susține Ministerului rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra orașului minier de sare Soledar din estul Ucrainei, deși această afirmație nu a fost verificată, scrieCNN.

În ultimele zile, au existat pretenții concurente asupra cine deține controlul asupra orașului, pe fondul unor lupte aprige.

Rusia a spus că capturarea lui Soledar este „importantă pentru continuarea operațiunilor ofensive de succes în regiunea Donețk” și că „stabilirea controlului asupra Soledar face posibilă întreruperea rutelor de aprovizionare pentru trupele ucrainene din Bakhmut”.

Semnificația ocupării Soledar este minimă în termeni militari. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să își îndrepte atenția asupra Bakhmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.

Oficialii ucraineni neagă informația, dar o echipă CCN aflată în apropiere de Soledar relatează că trupele ucrainene părăsesc orașul în ceea ce pare a fi o retragere organizată.

Potrivit ministerului rus, capturarea lui Soledar „a devenit posibilă datorită distrugerii constante a inamicului prin aviația de asalt și armată, trupele de rachete și artileria unui grup de forțe ruse”.

Ministerul nu a făcut nicio referire la afirmațiile companiei militare private Wagner conform cărora forțele sale au luat orașul de la sine.

„Numai în ultimele trei zile, peste șapte sute de militari ucraineni și peste trei sute de unități de arme ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost distruse în apropierea orașului Soledar”, se arată în comunicat.

Joi, grupul Wagner a denigrat afirmațiile Ministerului rus al Apărării conform cărora forțele sale ar fi fost implicate în ofensiva Soledar.

La rândul lor, oficialii ucraineni au contestat în mod repetat afirmațiile conform cărora Soledar a fost luat. Vineri dimineață, ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar a declarat că luptele peste noapte au fost „fierbinți”.

Trupele ucrainene „încercau cu curaj să țină linia” în ciuda pretențiilor rusești că au câștigat controlul asupra regiunii, a adăugat ea.

13:33 13.1.2023

Finlanda se oferă  să doneze tancuri Leopard 2

Finlanda ar putea dona Ucrainei un număr mic de tancuri Leopard 2 de fabricație germană, dacă un grup mai mare de națiuni europene ar decide de asemenea să facă acest lucru, a declarat joi președintele finlandez, potrivit Reuters.

Kievul a solicitat vehicule militare grele precum Leopard 2, dar unele țări ezită în condițiile în care decizia ar reprezenta o amplificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.

Finlanda, care a depus cerere de aderare la NATO, ar putea să ofere doar un număr limitat de tancuri, deoarece are nevoie de armament pentru a păzi lunga sa graniță cu Rusia, a declarat președintele pentru agenția de presă finlandeză STT.

„Din acest motiv, oferta Finlandei nu poate fi prea mare dacă vor fi trimise tancuri”, a explicat Niinisto.

Polonia a spus că ar trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina dacă ar exista o coaliție mai mare de țări care să facă acest lucru, în timp ce Germania a declarat că nu intenționează să trimită niciunul.

„În cazul în care poziția s-ar schimba în ceea ce privește partea de tancuri de luptă și s-ar forma o cooperare europeană comună, va fi necesară și o contribuție din partea Finlandei", a transmis vineri biroul președintelui pentru Reuters.

12:53 13.1.2023

Grupul Wagner își revendică „operațiunea” Soledar și contrazice Ministerul rus al Apărării

Grupul de mercenari Wagner a postat joi seară un videoclip pe Telegram în care contrazice direct afirmația ministerului rus al apărării conform căreia forțele militare ruse obișnuite au participat la atacul asupra lui Soledar, relatează CNN.

Evgheni Prigojin, liderul grupului, a susținut că doar forțele sale sunt responsabile pentru operațiunea Soledar, contrazicând direct ministerul.

Videoclipul prezintă doi bărbați, cu fețele întunecate, purtând haine militare și stând în ceea ce pare a fi un buncăr subteran, iluminat de lanternă.

„Suntem ofițeri ai Forțelor Aeropurtate, declarăm că Forțele Aeropurtate nu au luat parte la asaltul asupra orașului Soledar”, spune un bărbat. "Asaltul asupra orașului Soledar a fost efectuat doar de forțele PMC Wagner. Nici măcar nu am fost trimiși în acea direcție".

CNN nu poate verifica identitatea bărbaților sau veridicitatea declarației lor, dar este semnificativ că Wagner a postat-o, deoarece afirmațiile oficiale potrivit cărora forțele ruse sunt responsabile pentru atacul din estul Ucrainei au devenit un punct cheie în disputa lui Prigojin cu Ministerul rus al Apărării.


Ministerul rus al apărării a spus miercuri că forțele obișnuite ale Rusiei operează în și în jurul lui Soledar, fără a menționa Wagner.

„Trupele aeropurtate au blocat Soledar din partea de nord și de sud a orașului”, a declarat ministerul pe canalul său oficial Telegram. "Forțele aerospațiale ruse lovesc forțele inamice. Echipele de asalt luptă în oraș."

Dar Prigojin a numit orice afirmație conform căreia forțele ruse non-Wagner au participat la atacul Soledar „ false”.

„Aș dori să subliniez că Soledar a fost preluat exclusiv de unitățile Wagner PMC”, a spus el într-o declarație publicată luni pe un canal Wagner Telegram.

Armata ucraineană a insistat joi că orașul nu este încă ocupat și că forțele sale chiar „desfășoară contraatacuri”, contrazicând astfel declarațiile lui Prigojin care spunea că orașul a fost cucerit în totalitate.

Unii bloggeri militari ruși pro-Kremlin au speculat că anunțul de miercuri cu numirea lui Valery Gerasimov drept comandantul „operațiunii militare speciale” a fost motivat parțial de succesul Wagner, scrie CNN.

12:38 13.1.2023

Ministrul apărării de la Kiev: Ucraina a devenit de facto o țară membră NATO

Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO deoarece ţările occidentale, care iniţial se temeau că acordarea de asistenţă militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, şi-au schimbat "viziunea" despre război, a declarat într-un interviu la postul britanic BBC ministrul apărării ucrainean.

Reznikov a declarat că era convins că Ucraina avea să primească armament, inclusiv tancuri şi avioane de luptă.

"Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina ca ţară şi forţele armate ale Ucrainei s-au transformat într-un membru al NATO. De facto, nu 'de iure'. Pentru că avem armament şi înţelegem cum să-l folosim", a adăugat el.

Rusia a susţinut că luptă de fapt împotriva alianţei nord-atlantice în Ucraina, dat fiind că Occidentul a furnizat arme Kievului după invazia rusă, acum aproape un an.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG