ISW: Rusia a „capturat probabil Soledar în 11 ianuarie, dar acest lucru nu va duce la încercuirea orașului Bahmut”
Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), în rezumatul său zilnic despre situația de pe front, notează pentru prima dată că „forțele rusești controlează cea mai mare parte, dacă nu chiar întregul teritoriu al Soledar, și, aparent, au reușit să alunge trupele ucrainene de la periferia vestică a așezării”.
În același timp, experții Institutului consideră că „capturarea probabilă a orașului Soledar la 11 ianuarie nu este o evoluție importantă din punct de vedere operațional a situației – și cu greu prevestește încercuirea iminentă a (orașului) Bahmut de către Rusia”.
Raportul ISW mai precizează că, joi, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat respingerea atacurilor rusești în satul Sol, care se află la aproximativ un kilometru nord-vest de Soledar. Cu toate acestea, spre deosebire de zilele precedente, armata ucraineană nu a menționat că a reușit să respingă ofensiva în Soledar însuși.
„Toate dovezile disponibile sugerează că forțele ucrainene nu mai susțin apărarea organizată în Soledar”, concluzionează experții ISW.
Cu toate acestea, în același timp, ei consideră că, în urma „operațiunilor de informare rusești, importanța orașului Soledar a fost exagerată” și numesc capturarea acestuia „în cel mai bun caz o victorie tactică de Pirus pentru Rusia”.
„ISW continuă să creadă că capturarea lui Soledar – un centru de populație de aproximativ 14,2 kilometri pătrați – nu va permite forțelor rusești să obțină controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice cu Bakhmut – și nu le va pune într-o poziție mai bună pentru a încercui orașul pe termen scurt”, se arată în comunicat.
Experții ISW continuă spunând că armata rusă „a reușit probabil să captureze Soledar, dedicând resurse semnificative pentru a obține succesul tactic care a epuizat-o” și acest lucru „va grăbi apogeul forțelor rusești slăbite din apropierea Bahmut”.
„Este posibil ca forțele rusești să încerce să mențină un ritm ridicat de atacuri în zona Bahmut, dar aceste eforturi nu vor duce la rezultate semnificative din punct de vedere operațional, deoarece au pierdut forța de luptă și au acumulat uzură”, se arată în rezumatul ISW.
Partea rusă a declarat că Soledar a fost capturat. Cu toate acestea, joi, acest lucru nu a fost confirmat la Kiev și la Pentagon.
Ministrul apărării de la Kiev: Ucraina a devenit de facto o țară membră NATO
Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO deoarece ţările occidentale, care iniţial se temeau că acordarea de asistenţă militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, şi-au schimbat "viziunea" despre război, a declarat într-un interviu la postul britanic BBC ministrul apărării ucrainean.
Reznikov a declarat că era convins că Ucraina avea să primească armament, inclusiv tancuri şi avioane de luptă.
"Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina ca ţară şi forţele armate ale Ucrainei s-au transformat într-un membru al NATO. De facto, nu 'de iure'. Pentru că avem armament şi înţelegem cum să-l folosim", a adăugat el.
Rusia a susţinut că luptă de fapt împotriva alianţei nord-atlantice în Ucraina, dat fiind că Occidentul a furnizat arme Kievului după invazia rusă, acum aproape un an.
Grupul Wagner își revendică „operațiunea” Soledar și contrazice Ministerul rus al Apărării
Grupul de mercenari Wagner a postat joi seară un videoclip pe Telegram în care contrazice direct afirmația ministerului rus al apărării conform căreia forțele militare ruse obișnuite au participat la atacul asupra lui Soledar, relatează CNN.
Evgheni Prigojin, liderul grupului, a susținut că doar forțele sale sunt responsabile pentru operațiunea Soledar, contrazicând direct ministerul.
Videoclipul prezintă doi bărbați, cu fețele întunecate, purtând haine militare și stând în ceea ce pare a fi un buncăr subteran, iluminat de lanternă.
„Suntem ofițeri ai Forțelor Aeropurtate, declarăm că Forțele Aeropurtate nu au luat parte la asaltul asupra orașului Soledar”, spune un bărbat. "Asaltul asupra orașului Soledar a fost efectuat doar de forțele PMC Wagner. Nici măcar nu am fost trimiși în acea direcție".
CNN nu poate verifica identitatea bărbaților sau veridicitatea declarației lor, dar este semnificativ că Wagner a postat-o, deoarece afirmațiile oficiale potrivit cărora forțele ruse sunt responsabile pentru atacul din estul Ucrainei au devenit un punct cheie în disputa lui Prigojin cu Ministerul rus al Apărării.
Ministerul rus al apărării a spus miercuri că forțele obișnuite ale Rusiei operează în și în jurul lui Soledar, fără a menționa Wagner.
„Trupele aeropurtate au blocat Soledar din partea de nord și de sud a orașului”, a declarat ministerul pe canalul său oficial Telegram. "Forțele aerospațiale ruse lovesc forțele inamice. Echipele de asalt luptă în oraș."
Dar Prigojin a numit orice afirmație conform căreia forțele ruse non-Wagner au participat la atacul Soledar „ false”.
„Aș dori să subliniez că Soledar a fost preluat exclusiv de unitățile Wagner PMC”, a spus el într-o declarație publicată luni pe un canal Wagner Telegram.
Armata ucraineană a insistat joi că orașul nu este încă ocupat și că forțele sale chiar „desfășoară contraatacuri”, contrazicând astfel declarațiile lui Prigojin care spunea că orașul a fost cucerit în totalitate.
Unii bloggeri militari ruși pro-Kremlin au speculat că anunțul de miercuri cu numirea lui Valery Gerasimov drept comandantul „operațiunii militare speciale” a fost motivat parțial de succesul Wagner, scrie CNN.
Finlanda se oferă să doneze tancuri Leopard 2
Finlanda ar putea dona Ucrainei un număr mic de tancuri Leopard 2 de fabricație germană, dacă un grup mai mare de națiuni europene ar decide de asemenea să facă acest lucru, a declarat joi președintele finlandez, potrivit Reuters.
Kievul a solicitat vehicule militare grele precum Leopard 2, dar unele țări ezită în condițiile în care decizia ar reprezenta o amplificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.
Finlanda, care a depus cerere de aderare la NATO, ar putea să ofere doar un număr limitat de tancuri, deoarece are nevoie de armament pentru a păzi lunga sa graniță cu Rusia, a declarat președintele pentru agenția de presă finlandeză STT.
„Din acest motiv, oferta Finlandei nu poate fi prea mare dacă vor fi trimise tancuri”, a explicat Niinisto.
Polonia a spus că ar trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina dacă ar exista o coaliție mai mare de țări care să facă acest lucru, în timp ce Germania a declarat că nu intenționează să trimită niciunul.
„În cazul în care poziția s-ar schimba în ceea ce privește partea de tancuri de luptă și s-ar forma o cooperare europeană comună, va fi necesară și o contribuție din partea Finlandei", a transmis vineri biroul președintelui pentru Reuters.