Linkuri accesibilitate

SUA investighează acuzațiile de folosire a echipamentelor americane în atacul de la Belgorod


Washingtonul analizează informațiile potrivit cărora vehicule americane ar fi fost folosite de Ucraina în Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, relatează The Guardian.

El a spus că SUA au stabilit cât se poate de limpede că Kievul nu poate să folosească echipamente americane, fabricate în SUA peste graniță, în Rusia.

Declarațiile Casei Albe au fost făcute după ce Kremlinul a declarat că utilizarea echipamentelor militare fabricate în SUA de luptătorii pro-Ucrainei care au atacat o localitate dintr-o regiune de graniță cu Rusia în această săptămână reprezintă o dovadă a implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul din Ucraina.

Luni, o miliție rusă anti-Kremlin a susținut că a trecut din Ucraina pentru a ataca două sate de-a lungul graniței. Guvernatorul Belgorodului, Viacheslav Gladkov, a declarat că opt persoane au fost rănite după ce satul a intrat sub focul artileriei ucrainene.

Ucraina a dezavuat orice legătură cu luptătorii partizani ruși. O altă miliție anti-Kremlin a declarat că a luat parte și la raid, dar a fost doar cel mai recent exemplu de violență care a lovit regiunea Belgorod.

Ucraina a dezavuat orice legătură cu luptătorii partizani ruși. O altă miliție anti-Kremlin a declarat că a luat parte la raid, dar a fost doar cel mai recent exemplu de violență care a lovit regiunea Belgorod.

Rachetele lansate de la Belgorod s-au numărat printre cele care au redus orașele din Ucraina la dărâmături, iar Moscova a acuzat Kievul că ripostează cu atacuri asupra regiunii.

De la începutul războiului, Rusia a dat vina pe Ucraina că a lovit instalațiile de depozitare a petrolului, că a sabotat un pod feroviar, că ar fi aruncat în aer un depozit de muniții și chiar a vizat clădiri din orașul Belgorod cu rachete.

Armata rusă a anunțat marți că i-a înfrânt pe militanții care au atacat cu vehicule blindate regiunea de graniță rusă Belgorod în ziua precedentă, ucigând peste 70 de „naționaliști ucraineni” și împingându-i pe restul înapoi în Ucraina.

Ucraina nu va putea adera la NATO atâta timp cât războiul va continua, a declarat miercuri şeful alianţei, Jens Stoltenberg.

„Cred că toată lumea și-a dat seama că, a deveni membru în mijlocul unui război, nu este pe ordinea de zi”, a spus șeful alianței nord-atlantice la un eveniment organizat de German Marshall Fund al SUA la Bruxelles, citat de Reuters. „Problema este ce se întâmplă când războiul se termină.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG