Linkuri accesibilitate

SUA urgentează trimiterea de sisteme antirachetă Patriot și a tancurilor Abrams în Ucraina


 Accelerarea trimiterii sistemelor Patriot vine în aceeași zi în care SUA au anunțat că vor accelera timpul necesar pentru a expedia tancurile Abrams în Ucraina.
Accelerarea trimiterii sistemelor Patriot vine în aceeași zi în care SUA au anunțat că vor accelera timpul necesar pentru a expedia tancurile Abrams în Ucraina.

Sistemele de apărare antirachetă Patriot urmează să fie trimise în Ucraina mai repede decât era planificat inițial, iar un grup de 65 de soldați ucraineni își vor finaliza pregătirea pentru folosirea sistemelor de la Fort Sill/Oklahoma în zilele următoare.

Trupele se vor muta apoi în Europa pentru antrenament suplimentar pe cele două sisteme Patriot – unul american și unul construit de germani și olandezi – care vor fi dislocate în Ucraina în următoarele săptămâni, au declarat oficiali american în apărare reporterilor de la Fort Sill, transmite CNN.

Antrenorii americani de la Fort Sill, unde cei 65 de ucraineni s-au antrenat din 15 ianuarie, au reușit să accelereze semnificativ desfășurarea cursului datorită cunoștințelor de bază ale ucrainenilor despre sistemele de apărare aeriană, au spus oficialii.

Accelerarea desfășurării sistemelor Patriot vine în aceeași zi în care SUA au anunțat că vor accelera timpul necesar pentru a expedia tancurile Abrams în Ucraina, trimițând modele mai vechi M1-A1 ale tancului de luptă principal al Americii în loc de versiunea mai modernă a tancului.


„Evaluarea noastră este că soldații ucraineni sunt impresionanți și un studiu absolut rapid”, a spus generalul de brigadă Shane Morgan, comandantul Fort Sill.

„Datorită cunoștințelor lor extinse de apărare aeriană și experienței într-o zonă de luptă, le-a fost mai ușor – deși niciodată ușor – pentru ei să înțeleagă conceptele de operațiuni și întreținere a sistemului Patriot.”

Armata americană alocase 10 săptămâni pentru antrenament, dar ucrainenii l-au finalizat în aproximativ 8 săptămâni.

Programul de antrenament a fost „agresiv”, a spus un oficial de la Fort Sill, ucrainenii antrenându-se zilnic între orele 7:00 și 18:00.

De asemenea, SUA vor accelera livrarea tancurilor de luptă Abrams către Ucraina, trimițând un model mai vechi recondiționat, care poate fi gata mai rapid, potrivit oficialilor americani.

Planul inițial era să trimită 31 dintre cele mai noi tancuri M1A2 Abrams, care ar fi putut dura un an sau doi pentru a fi construite și livrate.

S-a luat decizia de a trimite versiunea mai veche a M1A1, care poate fi luată din stocurile armatei și va fi mai ușor pentru forțele ucrainene să învețe să o folosească și să o întrețină, transmite Associated Press care citează surse în domeniu.

Scopul este ca tancurile de 70 de tone să ajungă în prima linie în opt până la 10 luni, au spus ei. Planul va fi anunțat de Pentagon în curând, relatează AP.

Informația a fost confirmată de Pentagon la câteva ore după ce informația a fost dată pe surse.

SUA și-au schimbat decizia și oferă acum Ucrainei 31 de tancuri M1-A1 Abrams în locul variantelor mai noi M1-A2 planificate anterior, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general de brigadă Patrick Ryder.

„După studii și analize suplimentare cu privire la cel mai bun mod de a face acest lucru, DoD (Departamentul Apărării - n.r.), în strânsă coordonare cu Ucraina, a luat decizia de a furniza varianta M1-A1 a tancului Abrams, ceea ce ne va permite să acordăm termene de livrare semnificativ mai rapide și să livrăm această capacitate importantă pentru Ucraina până în toamna acestui an”, a spus Ryder într-o conferință de presă.

El a adăugat că SUA vor furniza Ucrainei „arme avansate” care au „capacitate foarte asemănătoare” cu M1-A2, inclusiv o mitralieră grea de calibru 50 și un tun de 120 mm.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG