Linkuri accesibilitate

Joe Biden: SUA sprijină antrenamentele cu avioane de luptă pentru piloții ucraineni


Acțiune de protest la Varșovia, în timpul vizitei președintelui Biden în Polonia, din februarie anul acesta. Participanții la protest, aflați în fața Hotelului Marriott, unde stătea Biden, îi cereau atunci președintelui american să trimită avioane F-16 în Ucraina.
Acțiune de protest la Varșovia, în timpul vizitei președintelui Biden în Polonia, din februarie anul acesta. Participanții la protest, aflați în fața Hotelului Marriott, unde stătea Biden, îi cereau atunci președintelui american să trimită avioane F-16 în Ucraina.

SUA le-a spus aliaților săi că vor sprijini efortul internațional comun de antrenare a piloților ucraineni să zboare cu F-16 și alte avioane de luptă moderne, pentru a da un impuls semnificativ sprijinului occidental pentru contraofensiva Kievului.

Joe Biden i-a informat deja pe colegii săi din G7, care se ține anul acesta în Japonia, despre decizia sa, a declarat un înalt oficial al administrației, adăugând că planul va include antrenamente pentru „avioanele de luptă din a patra generație, inclusiv F-16, pentru a consolida și îmbunătăți în continuare capacitățile forțelor aeriene ucrainene”.

Categoria de avioane din a patra generație include Eurofighter Typhoon din Marea Britanie și Mirage 2000 din Franța.

„Pe măsură ce antrenamentul are loc în următoarele luni, coaliția noastră de țări care participă la acest efort va decide când să furnizeze efectiv avioane, câte vom furniza și cine le va furniza”, a spus oficialul superior, citat de The Guardian.

„Acest training se va desfășura în afara Ucrainei, la locații din Europa și va necesita luni de zile pentru a fi finalizat. Sperăm că putem începe acest antrenament în săptămânile următoare.”

Decizia reprezintă o schimbare dramatică de poziție a Washingtonului, care prezentase anterior furnizarea de F16 Ucrainei ca fiind imposibilă.

„Salut decizia istorică a Statelor Unite și a @POTUS de a sprijini o coaliție internațională de avioane de luptă. Acest lucru va spori foarte mult armata noastră pe cer. Contez să discut despre implementarea practică a acestei decizii la summitul #G7 de la Hiroshima”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Twitter.

Anunțul SUA a luat pe unii aliați prin surprindere. Inițial au apărut informații că SUA ar da undă verde altor state pentru a face pregătiri pentru furnizarea de avioane de luptă occidentale, dar nici aliații apropiați nu se așteptau ca Biden să sprijine implicarea directă a SUA într-un program de antrenament.

„Lucrurile se mișcă foarte repede în Japonia. Mai repede chiar decât am îndrăznit să sperăm”, a spus un diplomat european.

Igor Cerniev, vicepreședintele comitetului de securitate națională al parlamentului ucrainean, a declarat că F-16 ar putea fi în funcțiune în termen de patru luni de la începerea antrenamentului.

„Când vom avea piloți bine pregătiți, F-16-urile vor fi pe cerul Ucrainei și ne vor ajuta să mergem mai departe”, a spus Cerniev.

„Este important pentru noi, nu doar ca un instrument în plus pentru sistemul nostru de apărare antiaeriană, ci și pentru a ne acoperi infanteria din cer, deoarece fără ea, am avea mai multe pierderi.”

Chiar dacă avioanele F-16 și alte avioane de luptă ar fi sosit în Ucraina până în toamnă, tot nu ar fi la timp pentru a sprijini ofensiva mult anticipată de primăvară-vară pe care Ucraina o plănuiește.

Cu toate acestea, decizia reprezintă o demonstrație semnificativă a hotărârii vestice și ar putea contribui la consolidarea oricăror câștiguri ucrainene.

Cerniev a spus că crede că decizia lui Biden a fost influențată de viteza cu care ucrainenii au dovedit că pot stăpâni utilizarea altor arme sofisticate, cum ar fi sistemul antiaerian Patriot, dar și de presiunile aliaților dispuși să furnizeze Ucrainei F-16.

Schimbarea poziției SUA ar putea permite în cele din urmă țări ca țări precum Olanda să exporte avioanele proiectate de SUA, odată ce piloții și echipajele terestre vor fi instruiți să le folosească.

Zelenski către NATO, pe 3 martie 2022: „Dacă nu închideți spațiul aerian, atunci dați-ne avioane!”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului pe 3 martie 2022, la câteva zile după ce Rusia i-a invadat țara, să-i trimită avioane de război.
„Dacă nu aveți puterea de a închide cerul [a impune o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei], atunci dați-ne avioane”, a spus el. „Dacă nu mai suntem atunci, Doamne ferește, urmează Letonia, Lituania, Estonia. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!​”
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG