Linkuri accesibilitate

Rusul condamnat pentru că fiica sa a făcut un desen antirăzboi, prins în Belarus


Alexei Moscaliov a fost condamnat după ce fiica sa de 12 ani a făcut la școală un desen cu o mamă ucraineancă protejându-și copilul de rachetele din Rusia. Directoarea școlii a chemat poliția, bărbatul a fost arestat, iar fetița a fost trimisă la un adăpost pentru copii orfani.
Alexei Moscaliov a fost condamnat după ce fiica sa de 12 ani a făcut la școală un desen cu o mamă ucraineancă protejându-și copilul de rachetele din Rusia. Directoarea școlii a chemat poliția, bărbatul a fost arestat, iar fetița a fost trimisă la un adăpost pentru copii orfani.

Un rus condamnat la doi ani de închisoare, după ce desenul anti-război al fiicei sale a atras atenția asupra postărilor sale pe rețelele de socializare împotriva invaziei rusești din Ucraina, a fost prins și reținut în Belarus. Bărbatul a scăpat de arestul la domiciliu chiar înainte de pronunțarea instanței.

Avocatul lui Alexsei Moscaliov, Dmitri Zahvatov, a declarat joi că cel mai probabil clientul său a fost localizat și arestat după ce și-a pornit telefonul mobil la Minsk, capitala Belarusului.

Zahvatov a adăugat că nu a reușit să ia legătura cu clientul său, care nu răspunde în prezent la telefon.

Moscaliov, un bărbat din regiunea Tula, în vestul Rusiei, a fost condamnat în lipsă la doi ani de închisoare pe 28 martie de un tribunal din orașul Efremov. El este acuzat de „discreditarea forțelor armate ale Rusiei”, acuzație pe care autoritățile ruse le aduc împotriva oricărei critici la adresa războiului din Ucraina.

Moscaliov a intrat în atenția poliției după ce fiica sa, Maria, în vârstă de 12 ani, a făcut un desen la școală cu o femeie stând lângă un steag ucrainean și protejând un copil de rachetele venite din Rusia.

Directoarea școlii a raportat-o pe Maria la poliție, după care forțele de ordine au percheziționat apartamentul lui Moscaliov.

Poliția a găsit apoi postările online bărbatului care condamna războiul din Ucraina și ilustrate cu caricaturi ale președintelui rus Vladmir Putin.

Moscaliov a fost acuzat inițial de „discreditarea forțelor armate ale Rusiei” și a fost obligat să plătească o amendă de 32.000 de ruble (415 dolari), după ce un tribunal l-a găsit vinovat.

În decembrie, împotriva lui a fost deschis un dosar penal cu aceeași acuzație. El a fost plasat în arest la domiciliu, iar fiica sa a fost trimisă la un adăpost, unde i-a fost confiscat telefonul și nu i s-a permis să comunice cu tatăl ei.

Pe 12 martie, autoritățile din Efremov au cerut unei instanțe să-l priveze pe Moscaliov de custodia fiicei sale. Aceeași moțiune a fost depusă și împotriva soției lui Moscaliov, aflată în străinătate.

Putin a semnat o lege la scurt timp după invadarea Rusiei, care a avut loc pe 24 februarie 2022, care incriminează exprimarea liberă împotriva liniei oficiale privind invadarea Ucrainei, numită de Kremlin „operațiune specială”.

Moscaliov este unul dintre zecile de cetățeni ruși, inclusiv politicieni, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului, condamnați la închisoare pentru că și-au exprimat disidența de când legea a fost aprobată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG