Linkuri accesibilitate

Jurnalist siberian celebru, inculpat pentru că a publicat știri critice despre războiul din Ucraina


Mihail Afanasîiev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigații din Siberia și redactor-șef al revistei Novîi Fokus din regiunea rusă Hakasia, a fost arestat de forțele de securitate în aprilie 2022.
Mihail Afanasîiev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigații din Siberia și redactor-șef al revistei Novîi Fokus din regiunea rusă Hakasia, a fost arestat de forțele de securitate în aprilie 2022.

Un jurnalist siberian al cărui site de știri a publicat conținut critic la adresa războiului dus de Rusia în Ucraina, arestat în urmă cu un an, a fost trimis în judecată pentru discreditarea forțelor armate ale Moscovei.

Mihail Afanasîiev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Siberia și redactor-șef al revistei Novîi Fokus din regiunea rusă Hakasia, a fost arestat de forțele de securitate în aprilie 2022, scrie The Guardian.

El a fost acuzat că a diseminat „informații în mod deliberat false” despre forțele armate ruse, o infracțiune care atrage o pedeapsă de 10 ani de închisoare conform unei legi adoptate luna trecută.

Atunci când a fost arestat, Mihail Afanasîiev știa că poliția va veni după el, dar a refuzat să se ascundă sau să fugă.

Reputat jurnalist de investigații, Afanasîiev tocmai publicase un articol despre 11 membri ai Gărzii Naționale Ruse din regiunea sa natală, Hakasia, care au refuzat să lupte în Ucraina.

El a spus că armata ascunde publicului informații despre victimele sale. Articolul său era în concordanță cu alte știri publicate despre „soldații refuzniki”, care refuză să lupte de partea Rusiei în Ucraina și confirma o narațiune pe care guvernul rus o dorea cu orice preț suprimată și anume că invazia era în impas și că trupele rusești nu sunt pregătite pentru luptă.

În efortul de a opri presa ostilă, vânătoarea de inamici a autorităților ruse s-a intensificat. „Ei încearcă să(-mi) găsească sursele”, a scris el într-un mesaj text cu câteva zile înainte de arestarea sa. „În timp ce scriu, aștept să fiu arestat”, a scris Afansîiev. El văzuse deja un ordin semnat de un procuror care cerea o evaluarea juridică a articolului său și se aștepta la ce e mai rău,

„I-au concediat deja pe soldați și s-a declanșat o adevărată vânătoare și pentru noi”, a scris el înainte de a fi arestat.

Jurnaliști arestați în toată Rusia

Pe 13 aprilie anul trecut, poliția a făcut arestări în toată Rusia, în temeiul unei legi care incriminează „falsurile” despre armata rusă.

Afanasîiev a fost reținut în Siberia. Consilierul unui primar a fost reținut în Elista, în Caucazul de Nord, iar în regiunea Moscovei, Serghei Mihailov, fondatorul săptămânalului LIStok, a fost arestat.

Arestările făcute în același timp în mai multe zone ale țării sugerează o campanie coordonată care-i vizează în mod special pe jurnaliştii regionali, în special pe cei care au publicat informaţii despre pierderile Rusiei în război.

În total, 28 de cazuri au fost raportate în temeiul legii „falsurilor”, care a fost semnată de Vladimir Putin luna trecută, potrivit OVD-Info, care monitorizează sistemul juridic al Rusiei.

„Mihail a scris un articol despre gărzile naționale și acum este pedepsit pentru asta”, a spus avocatul său, Vladimir Vasin.

„Mi-am făcut datoria! Altceva n-am putut face”, a spus jurnalistul, citat de avocatul său.

Reprimarea a făcut și mai dificilă publicarea informațiilor despre soldații ruși care au refuzat să lupte în „operațiunea specială”, sintagma folosită de Rusia pentru a numi invazia în Ucraina. Sunt relatări care vorbesc despre circa 1.000 de astfel de cazuri .

Pavel Șikov, președintele grupului Agora pentru drepturile omului, a declarat în această lună că grupul său a identificat dosare în 17 orașe și „toată lumea se plânge de presiuni și amenințări cu urmărirea penală”.

Aceste amenințări sunt „mai înfricoșătoare decât participarea la operațiunea specială”, a spus un avocat dintr-o altă regiune în legătură cu militarii care au refuzat să lupte în Ucraina.

În noaptea arestării sale, Afanasîiev și soția sa, Elena, sperau să-și sărbătorească aniversarea căsătoriei, dar el a fost reținut la serviciu. Când Elena a răspuns la ușa apartamentului, a intrat un ofiţer cu mandat, urmat de bărbaţi cu măşti şi camuflaj, iar apoi soţul ei în cătuşe.

„Au spus să ascundem copiii într-o altă cameră ca să nu ne stea în cale pentru că este neplăcut”, a spus Elena.

„Mi-am îmbrățișat strâns soțul. Copiii nu voiau să stea în cameră, fiul nostru a fugit plângând și strigând după tatăl său. Mișa l-a luat în brațe.”

„L-am întrebat: «Mișa, te vor reține pentru 48 de ore și apoi te vor elibera, nu-i așa?» M-a liniștit: «Pisica mea, totul va fi în regulă, nu-ți face griji… Voi fi acasă în curând.»”

Cu toate acestea, jurnalistul se află de aproape un an în arest.

Afanasîiev este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Siberia, un reporter motivat și determinat care face cros în timpul liber.

El conduce site-ul independent Novîi Fokus, o platformă pentru protejarea jurnaliştilor şi a sfidat dintotdeauna somaţiile judecătorilor, bătăile şi ameninţările cu moartea, alegând să scrie despre corupţie şi încălcarea drepturilor omului.

„Este un jurnalist erou pentru Hakasia”, a spus Stanislav Ugdîijekov, un prieten care îl cunoaște de mai bine de 20 de ani.

„S-a implicat în cazuri foarte complexe. S-a luptat cu bandiții. Și știu că erau bandiți pentru că au fost închiși pentru banditism. A luptat cu organele statului. A demascat niște oameni răi din guvern”.

Afanasîiev a plătit scump pentru curajul său. „Credeam că acești 10 ani de persecuții criminale sunt suficienți”, spune Elena, soția sa. „Este o persoană respectată în întreaga lume și în Hakasia. Nu mi-am putut imagina că am putea avea percheziții și toate astea”, a spus ea.

La început, în aprilie trecut, Afanasîiev a fost plasat în arest pentru două luni, pentru ca anchetatorii să-și poată construi cazul împotriva sa.

Imediat după arestarea sa, avocatul a spus că s-a întâlnit cu Afanasiev la un centru de arest preventiv și că jurnalistul era ras în cap, că a trecut prin trei interogatorii, trei percheziții domiciliare și un arest în doar șapte zile.

„Mihail se simte mai bine decât în primele zile”, a spus avocatul. „La început era terminat, pierdut. Nu înțelegea că poate fi închis pentru cuvintele sale. Nu doar pentru cuvinte, ci pentru jurnalism.”

„Există o singură modalitate prin care jurnaliştii se pot apăra de aceste acuzaţii şi legi şi anume să renunţe la jurnalism”, a spus Vasin. „Sau să tacă.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG