Linkuri accesibilitate

Reuniunea UE pentru milionul de obuze. Bulgaria se opune livrării de muniție de fabricație proprie către Ucraina


 Radev a confirmat că Bulgaria se va angaja doar în producția de muniție pentru alți membri ai UE.
Radev a confirmat că Bulgaria se va angaja doar în producția de muniție pentru alți membri ai UE.

Președintele bulgar Rumen Radev se opune livrării către Ucraina a muniției pe care Bulgaria o vinde altor state ale Uniunii Europene.

Radev a confirmat jurnaliștilor că Bulgaria se va angaja doar în producția de muniție pentru alți membri ai UE.

„Bulgaria nu sprijină și nu face parte din ordinul general pentru furnizarea de obuze Ucrainei”, a spus Radev. „Țara noastră va sprijini eforturile diplomatice europene de restabilire a păcii”.

De asemenea, Radev a adăugat că Bulgaria nu va furniza Ucrainei avioane de luptă, sisteme de apărare antirachetă sau tancuri, atât timp cât actualul guvern interimar se află la putere, conform RFE/RL.

Radev a făcut aceste comentarii înainte ca miniștrii UE de externe și apărare reuniți la Bruxelles să susțină un plan de a trimite Ucrainei 1 milion de obuze.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune din partea aliaților occidentali, în timp ce s-a adresat liderilor UE reuniți la Bruxelles.

Președintele ucrainean s-a adresat joi reuniunii liderilor UE dintr-un tren în mișcare într-o locație nedezvăluită din Ucraina, unde a mers să facă o vizită în prima linie a frontului.

Miniștrii UE de externe și apărare, reuniți luni la Bruxelles, au aprobat planul bazat pe propunerea șefului diplomației UE, Josep Borrell, de a cheltui 1 miliard de euro pe obuze din stocuri și 1 miliard de euro în plus pentru achiziții comune.

Statele membre ale UE au convenit să furnizeze Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie, a confirmat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

„Am ajuns la un consens politic pentru a trimite în Ucraina 1 milion de obuze de artilerie de calibru 155 mm. Obuzele vor fi trimise în termen de 12 luni, a spus el, adăugând că sunt „multe, multe” alte detalii de rezolvat”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG