Linkuri accesibilitate

Un milion de obuze. 18 state UE, printre care și România, cumpără muniție pentru Ucraina


Miniștrii UE de externe și apărare, reuniți luni la Bruxelles, au aprobat planul bazat pe propunerea șefului diplomației UE, Josep Borrell, de a cheltui 1 miliard de euro pe obuze din stocuri și 1 miliard de euro în plus pentru achiziții comune.

Statele membre ale UE au convenit să furnizeze Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie, a confirmat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

„Am ajuns la un consens politic pentru a trimite în Ucraina 1 milion de obuze de artilerie de calibru 155 mm. Obuzele vor fi trimise în termen de 12 luni, a spus el, adăugând că sunt „multe, multe” alte detalii de rezolvat”.

„Cel mai important este să încheiem aceste negocieri care arată că dacă există voință, există o cale” de mers, a spus el făcând o parafrază după o aserține celebră care aparține scriitorului premiat cu Nobel în 1925, George Bernard Shaw.

La scurt timp, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a vorbit despre „decizia istorică” a unui acord al statelor membre ale blocului de a oferi Ucrainei un milion de obuze de artilerie.

„O decizie istorică. În urma propunerii mele, statele membre au convenit să livreze 1 milion de cartușe de artilerie în următoarele 12 luni.

Avem o abordare pe 3 direcții: 1) 1 miliard EUR pentru livrare imediată 2) 1 miliard EUR pentru achiziții comune 3) Comision pentru creșterea capacității de producție”, a scris Borell pe Twitter.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că „semnalul de pornire” a fost dat și că Ucraina poate conta pe obținerea unei cantități mari de muniție în acest an.

„Acesta este un pas foarte puternic pentru a proteja securitatea europeană”, a declarat Andrei Iermak, șeful de cabinet al administrației prezidențiale ucrainene.

Ucraina a spus că furnizarea de obuze de 155 mm este o nevoie critică, deoarece atât partea rusă, cât și cea ucraineană trag mii de cartușe de artilerie în fiecare zi, iar proviziile suplimentare ar ajuta Ucraina să lanseze o nouă contraofensivă în acest an.

Optsprezece state UE, printre care și România au semant luni acordul de proiect al Agenției Europene de Apărare (EDA) pentru achiziționarea la comun de muniție pentru Ucraina.

Proiectul „Achiziție colaborativă de muniție” a fost înființat în timp record de către EDA pentru a răspunde apelului de a achiziționa în comun muniție pentru Ucraina și pentru coordonarea și încheierea de contracte cu industria europeană de apărare.

Proiectul EDA oferă un cadru solid pentru intenția statelor membre de a procura în comun muniția necesară pentru Ucraina. Acest proiect transmite un mesaj clar industriei și întărește sprijinul UE pentru Ucraina în urma războiului de agresiune al Rusiei, spune EDA într-un comunicat remis presei luni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG