Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Războiul din Ucraina | Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă. Noi bombardamente la centrala nucleară Zaporojie.

Ziua 196 a invaziei. Ucraina avansează în contraofensiva din Herson și a respins mai multe atacuri rusești în Donețk. Experții AIEA au cerut o zonă de securitate în jurul centralei Zaporojie unde au însă loc noi bombardamente.

Principalele informații ale zilei de 7 septembrie

10:43 7.9.2022

Vladimir Putin: Occidentul a subminat economia globală

Într-un discurs la Forumul Economic de Est de la Vladivostok, Putin a spus că Occidentul a subminat economia globală printr-o încercare „agresivă” de a-și impune dominația în întreaga lume, potrivit Reuters.

"Mă refer la febra sancțiunilor Occidentului, cu încercarea sa nerușinată și agresivă de a impune modele de comportament altor țări, de a le lipsi de suveranitate și de a le subordona voinței lor. Nu este nimic neobișnuit în acest lucru. Aceasta este politica pe care Occidentul o urmărește în mod colectiv de zeci de ani”.

Țările occidentale se străduiesc să mențină o fostă ordine mondială care le este benefică doar lor, să forțeze pe toată lumea să trăiască în conformitate cu regulile infame pe care ei înșiși le-au inventat și pe care le încalcă în mod regulat, reguli pe care le schimbă în mod constant pentru ei înșiși în funcție de circumstanțele actuale", a declarat Putin.

Președintele rus a declarat că sancțiunile impuse de Occident sunt lipsite de viziune și reprezintă un pericol pentru întreaga lume, despre care a spus că se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Asia, în timp ce Rusia profită de plecarea companiilor străine.

"În primăvară, multe corporații străine s-au grăbit să părăsească Rusia, crezând că țara noastră va suferi mai mult decât altele din această cauză. Dar acum vedem cum producția și locurile de muncă din Europa se închid una după alta. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru, desigur, este ruperea legăturilor de afaceri cu Rusia. Competitivitatea întreprinderilor europene este în declin, deoarece autoritățile UE le privează de materiile prime disponibile, de resursele energetice și de piețele de desfacere."

"În încercarea de a se opune cursului istoriei, țările occidentale subminează pilonii cheie ai sistemului economic mondial, construiți de-a lungul secolelor. Sub ochii noștri, încrederea în dolar, euro și lira sterlină ca monede în care este posibil să se facă decontări, să se păstreze în rezerve și să se denomineze active. Ne îndepărtăm pas cu pas de utilizarea unor astfel de monede nesigure, care se discreditează singure."

Putin a mai spus că economia Rusiei face față la ceea ce el a numit agresiunea financiară și tehnologică a Occidentului, dar a recunoscut unele dificultăți în unele industrii și regiuni.

El a adăugat că Rusia a făcut tot posibilul pentru a se asigura că Ucraina este capabilă să exporte cereale, dar că problemele de pe piața mondială alimentară ar putea să se intensifice și că se pregătește o catastrofă umanitară.

La acest formum, Vladimir Putin urmează să se întâlnească față în față cu Li Zhanshu, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez și principalul legiuitor al țării, informează agenția de știri de stat rusă Tass.

09:40 7.9.2022

Truss și Biden s-au înșeles să sprijine Ucraina împotriva lui Putin

Noul premier al Marii Britanii Liz Truss și omologul său american Joe Biden au promis că își vor consolida relația în fața agresiunii lui Vladimir Putin, relatează The Guardian.

Apelul lui Truss către Biden de marți seară a urmat unei conversații cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și s-a concentrat pe ceea ce ea a numit „problemele economice extreme cauzate de războiul lui Putin”.

Biden și Truss „și-au întărit angajamentul de a întări libertatea globală, abordând riscurile prezentate de autocrații și asigurându-se că Putin eșuează în Ucraina”, potrivit Downing Street.

Nr. 10 a remarcat „puterea durabilă a relației speciale” cu SUA, lucru care a părut uneori tensionat în timpul domniei predecesorului ei Boris Johnson.

Liderii s-au angajat, de asemenea, să aprofundeze alianțele prin NATO și pactul de apărare Aukus, stabilit pentru a contracara dominația Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Casa Albă a spus că liderii au discutat despre cooperarea strânsă pentru a ajuta Ucraina să „se apere împotriva agresiunii ruse”, precum și despre provocările prezentate de China, ambițiile Iranului de a achiziționa arme nucleare, asigurarea energiei durabile și la prețuri accesibile.

09:11 7.9.2022

Ucraina susține că a distrus un pod- cheie strategic folosit de forțele ruse în Herson

Forțele armate ale Ucrainei au distribuit o serie de imagini din satelit care pretind să arate structura avariată marți seara.

„Fotografie cu podul de pontoane distrus de lângă Darivka, în regiunea Herson”, au spus forțele armate într-o actualizare Telegram. „Rașiștii [rușii] l-au folosit pentru a traversa râul Ingulets.”

Armata a adăugat că imaginile arată „daune semnificative aduse podului Daryiv în sine”, precum și daune aduse unei clădiri din apropierea râului.

09:03 7.9.2022

Noul premier britanic Liz Truss promite „sprijin deplin” Ucrainei

Noul prim-ministru al Marii Britanii Liz Truss a vorbit marți cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, angajându-și „sprijinul deplin” pentru Ucraina.

Truss a reiterat „sprijinul ferm” al Regatului Unit pentru libertatea și democrația Ucrainei, se arată într-un comunicat publicat de Downing Street, potrivit The Guardian.

„În primul ei apel cu un omolog de când a devenit prim-ministru, Truss i-a reiterat liderului ucrainean că are sprijinul ei deplin, iar Ucraina se poate bizui pe asistența Marii Britanii pe termen lung.

Liderii au discutat despre necesitatea consolidării securității globale și măsurile necesare pentru a tăia fondurile care alimentează mașina de război a lui Putin.

Liderii au deplâns încercările lui Putin de a folosi energia ca pe o armă, iar premierul a spus că este vital că șantajul Rusiei nu descurajează Occidentul să se asigure că Putin eșuează. Ea a subliniat, de asemenea, importanța de a ne asigura că Regatul Unit și aliații noștri continuă să construiască independența energetică.”

Zelenski a felicitat-o pe Truss pentru numirea în noul ei rol, spunând că simte că „vor fi capabili să construiască o relație profundă și productivă”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG