Franța sprijină planul de plafonare a prețurilor pentru furnizarea de gaze rusești prezentat de Bruxelles
Președintele francez Emmanuel Macron a spus că, dacă ar fi implementat un plafon de preț pentru gazele naturale achiziționate din Rusia, Franța ar fi în favoarea măsurii, relatează Politico.
UE lucrează la introducerea unor măsuri radicale de scădere a prețurilor la energie, care vor fi discutate de reprezentanții blocului pe 7 septembrie, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei programată pentru 9 septembrie.
Propunerile includ un plafon de preț pentru gazul rusesc, noi criterii de referință pentru stabilirea prețului gazului la nivelul UE și o alocare de comandă și control a gazului către țările nevoiașe în caz de urgență.
„Dacă Comisia ar decide să implementeze un plafon de preț pentru gazul natural achiziționat prin conducte din Rusia, Franța ar sprijini o astfel de măsură”, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, după o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz.
Răspunsurile politice propuse – multe dintre repinse anterior de Comisia Europeană care le-a considerat ca fiind riscante, ineficiente sau având prea multe consecințe negative neintenționate – urmează noilor provocări din partea Moscovei care au făcut din nou să crească prețul gazelor pe piețele europene de energie.
Fluxurile prin conducta Nord Stream Rusia-Germania au fost oprite pe termen nelimitat vineri, oficial din cauza unei turbine cu gaz defecte. Luni, Kremlinul a avertizat că livrările de gaze rusești către Europa vor continua să fie sever limitate atât timp cât vor rămâne în vigoare sancțiunile occidentale privind invazia Ucrainei.
Liderul numărul trei al Chinei se va întâlni cu Putin față în față
Liderul numărul trei al Chinei este de așteptat să se întâlnească în persoană cu președintele rus Vladimir Putin, în marja unui forum economic de la Vladivostok, miercuri, în ceea ce va fi cea mai importantă întâlnire față în față între cele două țări de la invazia Ucrainei, relatează CNN.
Li Zhanshu, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez și principalul legiuitor al țării, se va întâlni cu Putin în cadrul Forumului Economic de Est, a informat agenția de știri de stat rusă Tass.
Li este așteptat să participe la forum ca parte a unui turneu de 10 zile în străinătate, cu escale în Rusia, Coreea de Sud, Mongolia și Nepal, începând de miercuri, a informat presa de stat chineză săptămâna aceasta. De asemenea, această călătorie îl face pe Li cel mai înalt oficial chinez care a părăsit țara de la începutul pandemiei.
Întâlnirea subliniază importanța relației ruse pentru China, chiar și în fața sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei după invazia Ucrainei la începutul acestui an.
De asemenea, vine cu săptămâni înainte de Congresul partidului comunist chinez de la Beijing, unde Xi Jinping este de așteptat să rupă tradiția și să preia un al treilea mandat la putere, cimentându-și rolul de cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii.
Moscova și Beijingul au devenit parteneri mai apropiați în ultimii ani, deoarece ambele se confruntă cu tensiuni cu Occidentul, Xi și Putin declarând că cele două țări au avut un parteneriat „fără limită” cu săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina. Beijingul a refuzat de atunci să condamne agresiunea, învinuind în schimb în mod repetat pentru conflict NATO și SUA.
Cele două țări au semnalat că parteneriatul lor rămâne puternic, Ministerul de Externe al Chinei a afirmat luna trecută că cele două părți au convenit să „aprofundeze cooperarea practică” în timpul unei întâlniri între ministrul chinez de externe Wang Yi și omologul său rus, Serghei Lavrov.
Înaintea vizitei în Rusia, Li a făcut comentarii similare în timpul unei întâlniri de săptămâna trecută cu ambasadorul rus în China, Andrey Ivanovich Denisov, la Beijing. Acolo, Li, care este și președintele Comitetului Permanent al Congresului Național al Poporului din China, a subliniat că cele două națiuni s-au îndreptat „în direcția corectă sub îndrumarea strategică a celor doi lideri, cu sprijin reciproc ferm și încredere politică constantă”, potrivit mass-media de stat chineză.
Nu este clar ce vor discuta Putin și Li în timpul întâlnirii, care se concentrează pe construirea legăturilor investiționale între regiunea de est a Rusiei și investitorii globali și unde Putin va susține o alocuțiune miercuri.
Întâlnirea lor vine în urma anunțului de marți al gigantului energetic rus Gazprom, care spunea că a semnat un acord pentru a începe să schimbe plățile pentru livrările de gaz către China în yuani și ruble în loc de dolari. Importurile de energie ale Chinei din Rusia au atins niveluri record pentru unele produse în acest an.
Alți participanți la forum care se așteaptă să se întâlnească cu Putin sunt președintele Consiliului Administrației de Stat din Myanmar și comandantul șef al serviciilor de apărare din Myanmar, generalul superior Min Aung Hlaing, premierul armean Nikol Pashinyan și prim-ministrul mongol Luvsannamsrain Oyun-Erdene, potrivit Tass.
Al Jazeera: Analiştii spun că activitatea partizană creşte în sudul Ucrainei ocupat temporar
Analiştii intervievaţi de Al Jazeera spun că pare să existe „un nivel ridicat de colaborare între armata ucraineană şi partizani”, care au furnizat forţelor ucrainene informaţii despre trupele ruse şi situaţia din teritoriile ocupate.
Potrivit experților, rebelii sunt concentrați în principal pe trei sarcini de bază: distrugerea armelor și a liniilor de aprovizionare ale armatei ruse, transmiterea de informații armatei ucrainene și demoralizarea forțelor de ocupație.
Letonia vrea introducerea treptată a serviciului militar obligatoriu
În 2007, Letonia a abolit serviciul militar obligatoriu, dar îl va reintroduce în 2023 pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, pe fondul preocupărilor de securitate cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Ministrul leton al Apărării a declarat că sunt planificate două recrutări pentru anul viitor. Pentru primul proiect din ianuarie, Ministerul Apărării va invita tinerii să aplice la pregătirea militară pe bază de voluntariat. Începând cu a doua jumătate a anului 2023, cetățenii vor fi înrolați și în mod obligatoriu. Guvernul intenționează să atragă aproximativ 1.000 de cetățeni în unitățile armatei letone.