Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Un soldat ucrainean ține un pepene verde și ridică degetul mare în timp ce rachetele sunt lansate spre linia frontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Războiul din Ucraina | Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă. Noi bombardamente la centrala nucleară Zaporojie.

Ziua 196 a invaziei. Ucraina avansează în contraofensiva din Herson și a respins mai multe atacuri rusești în Donețk. Experții AIEA au cerut o zonă de securitate în jurul centralei Zaporojie unde au însă loc noi bombardamente.

Principalele informații ale zilei de 7 septembrie

10:43 7.9.2022

Vladimir Putin: Occidentul a subminat economia globală

Într-un discurs la Forumul Economic de Est de la Vladivostok, Putin a spus că Occidentul a subminat economia globală printr-o încercare „agresivă” de a-și impune dominația în întreaga lume, potrivit Reuters.

"Mă refer la febra sancțiunilor Occidentului, cu încercarea sa nerușinată și agresivă de a impune modele de comportament altor țări, de a le lipsi de suveranitate și de a le subordona voinței lor. Nu este nimic neobișnuit în acest lucru. Aceasta este politica pe care Occidentul o urmărește în mod colectiv de zeci de ani”.

Țările occidentale se străduiesc să mențină o fostă ordine mondială care le este benefică doar lor, să forțeze pe toată lumea să trăiască în conformitate cu regulile infame pe care ei înșiși le-au inventat și pe care le încalcă în mod regulat, reguli pe care le schimbă în mod constant pentru ei înșiși în funcție de circumstanțele actuale", a declarat Putin.

Președintele rus a declarat că sancțiunile impuse de Occident sunt lipsite de viziune și reprezintă un pericol pentru întreaga lume, despre care a spus că se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Asia, în timp ce Rusia profită de plecarea companiilor străine.

"În primăvară, multe corporații străine s-au grăbit să părăsească Rusia, crezând că țara noastră va suferi mai mult decât altele din această cauză. Dar acum vedem cum producția și locurile de muncă din Europa se închid una după alta. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru, desigur, este ruperea legăturilor de afaceri cu Rusia. Competitivitatea întreprinderilor europene este în declin, deoarece autoritățile UE le privează de materiile prime disponibile, de resursele energetice și de piețele de desfacere."

"În încercarea de a se opune cursului istoriei, țările occidentale subminează pilonii cheie ai sistemului economic mondial, construiți de-a lungul secolelor. Sub ochii noștri, încrederea în dolar, euro și lira sterlină ca monede în care este posibil să se facă decontări, să se păstreze în rezerve și să se denomineze active. Ne îndepărtăm pas cu pas de utilizarea unor astfel de monede nesigure, care se discreditează singure."

Putin a mai spus că economia Rusiei face față la ceea ce el a numit agresiunea financiară și tehnologică a Occidentului, dar a recunoscut unele dificultăți în unele industrii și regiuni.

El a adăugat că Rusia a făcut tot posibilul pentru a se asigura că Ucraina este capabilă să exporte cereale, dar că problemele de pe piața mondială alimentară ar putea să se intensifice și că se pregătește o catastrofă umanitară.

La acest formum, Vladimir Putin urmează să se întâlnească față în față cu Li Zhanshu, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez și principalul legiuitor al țării, informează agenția de știri de stat rusă Tass.

11:23 7.9.2022

Analiză ISW. Armata ucraineană a profitat de contraofensiva din Herson pentru a recuceri noi teritorii în sudul Harkovului

Redistribuirea forțele rusești din sudul Harkovului pentru a se apăra în Herson a facilitat contraatacurile trupelor ucrainene, care au recucerit marți mai multe așezări, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a sa.

Desfășurarea de forțe rusești din Harkov și din estul Ucrainei către sudul Ucrainei permite probabil contraatacuri ucrainene de oportunitate.

Datele despre militarii ruși uciși în Ucraina indică faptul că Rusia a desfășurat trupe din Regimentul 147 de artilerie al Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 a tancurilor de gardă în regiunea Herson nu mai devreme de sfârșitul lunii august și este prima dată când ISW a observat soldați din această divizie care operează în sudul Ucrainei.

Militari din Regimentul 147 au luptat anterior la Bucha în luna martie, iar soldați din Armata 1 a tancurilor de gardă au fost activi în principal de-a lungul axei Harkov după retragerea Rusiei din Kiev.

Armata ucraineană a împins rușii în regiunea Harkov

Forțele ucrainene au desfășurat un contraatac în regiunea Harkov, în apropiere de Balakliia, care probabil au împins marți forțele rusești pe malul stâng al râurilor Doneț și Serednya Balakliika.

Forțele ucrainene au capturat probabil Verbivka, la mai puțin de 3 km nord-vest de Balakliya, potrivit ISW, care a geolocalizate imagini postate pe rețelele de socializare.

Mai multe surse rusești au recunoscut câștigurile ucrainene în Verbivka și au raportat că forțele rusești au demolat poduri în împrejurimile estice ale Balakliya pentru a împiedica noi avansuri ucrainene.

Cu toate acestea, forțele rusești ar fi încercuite, potrivit unor surse ruseși citate de Rob Lee, un expert care studiază forțele armate ruse și cercetător la Foreign Policy Research Institute.

Utilizatorii de social media au raportat că forțele rusești s-au retras marți de la punctele de control la șase kilometri vest de Balaklia.

De asemenea, forțele ucrainene continuă să lovească nodurile logistice rusești, mijloacele de transport, concentrările de forță de muncă și de echipamente și punctele de control din regiunea Herson.

11:38 7.9.2022

Statele baltice- Lituania, Letonia și Estonia- au ajuns la un acord de principiu pentru a restricționa intrarea cetățenilor ruși care călătoresc din Rusia și Belarus, a declarat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics.

11:49 7.9.2022

Trupele ruse bombardează Sloviansk în regiunea Donețk

Potrivit lui Vadym Lyakh, șeful administrației militare din Sloviansk, bombardamentele au deteriorat o școală și o clădire rezidențială, unde oamenii ar fi putut fi prinși sub dărâmături.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG