Rafael Grossi, șeful AIEA: Ne confruntăm cu un pericol foarte mare la Zaporojie. Ne jucăm cu focul!
În primul său interviu televizat după întoarcerea din misiunea la centrala nucleară Zaporojie, deținută de Rusia, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, i-a spus Christiane Amanpour de la CNN că ne confruntăm cu „un pericol foarte grav”, deoarece bombardamentele continuă la centrală.
„Situația continuă să fie foarte îngrijorătoare”, a spus Grossi.
„Bombardamentele continuă, așa că ne confruntăm în continuare cu un pericol foarte mare. Simplul fapt că există continuitate de atacuri și bombardamente, deliberat sau nu, voit sau fără, oamenii lovesc o centrală nucleară, cea mai mare din Europa. Așa că trebuie să spun că pericolul există.”
El a continuat, subliniind pericolele uriașe din prezent: „ Siguranța nucleară este indispensabilă. Securitatea nucleară este indispensabilă. Ne jucăm cu focul.”
Întrebat despre stabilirea de către AIEA a unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare, Grossi a spus că trebuie să existe o diferențiere între o zonă demilitarizată și crearea unei „zone de siguranță și securitate nucleară”.
„Ceea ce vorbim aici este stabilirea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare, care este poate mai modestă decât o demilitarizare completă a zonei, dar extrem de eficientă în obținerea angajamentului din toate părțile pentru a evita orice țintire către centrală, orice bombardament la uzină, orice utilizare a oricăror mijloace și calibre de artilerie în direcția fabricii.”
Grossi a continuat: „Ceea ce este nevoie urgent acum – astăzi – este să cădem de acord să stabilim o protecție, un scut, o bulă în jurul perimetrului instalației. Acest lucru nu este ceva imposibil de făcut. AIEA are mandatul de a proteja siguranța și securitatea fabricii și a oamenilor de acolo. Sper să mă consult foarte repede și să stabilesc acest lucru ca măsură provizorie în speranța că vor mai exista lucruri.”
Întrebat dacă inspectorii AIEA rămași vor rămâne la centrala nucleară ca parte a unei misiuni permanente, Grossi a confirmat că AIEA va rămâne la fața locului.
„Și dacă cineva vrea să plecăm, atunci acel cineva să explice de ce este forțată AIEA să plece.”
Ucraina ia în considerare închiderea centralei sale nucleare Zaporojie
Centrala este ocupată de Rusia, iar Ucraina este îngrijorată din motive de siguranță. Raportul comisiei de experți ai AIEA cere instituirea unei „zone de securitare” în jurul centralei.
Ucraina mai este îngrijorată din cauza cauza cantității de motorină utilizate pentru generatoarele de rezervă, potrivit expertului de top în securitate nucleară de la Kiev.
„Opțiunea de a opri stația este în curs de evaluare”, a spus Oleh Korikov în timpul unei conferințe de presă de miercuri.
Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă precum lupului dintr-un basm rusesc
Președintele Vladimir Putin a amenințat miercuri la forumul economic de la Vladivostok că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada precum lupului dintr-un basm rusesc, relatează Reuters.
Vladimir Putin a declarat că apelurile europene pentru o plafonare a prețului la gazul rusesc sunt "stupide" și vor duce la creșterea prețurilor globale și la probleme economice în Europa.
Rusia va renunța la contractele sale de aprovizionare dacă Occidentul va continua cu planurile sale, a declarat miercuri Putin.
"Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va contrazice interesele noastre", a spus Putin.
"Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire - nu vom furniza nimic. Ne-ar rămâne un singur lucru de făcut: ca în celebrul basm rusesc, vom condamna coada lupului să fie înghețată", a mai spus liderul de la Kremlin.
Putin a mai declarat că Germania și țările occidentale sunt de vină pentru faptul că gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional și că Ucraina și Polonia au decis singure să oprească alte rute de gaz către Europa.
Europa se confruntă cu o criză a combustibililor și cu o creștere a facturilor la energie, după ce Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze prin Nord Stream 1, după ce a declarat că a descoperit o scurgere de ulei de motor în timpul lucrărilor de întreținere.
La scurt timp după ce Vladimir Putin a spus că tăia energia către Europa dacă vor fi impuse plafoane de preț, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că CE va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, potrivit Reuters.
Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești
Comisia Europeană va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, a anunțat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
Cu puțin timp înainte, președintele rus Vladimir Putin amenințase că va tăia livrările de energie dacă for fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de gaz și petrol ale Rusiei.
”Rusia ne manipulează piețele energetice și ne confruntăm cu prețuri astronomice. Prin urmare, vom prezenta măsuri pentru a proteja consumatorii și întreprinderile vulnerabile. Avem forța economică, voința politică și unitatea de a păstra avantajul”, a spus miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.