Olaf Scholz: Instalațiile de stocare a gazelor din Germania sunt 85% pline
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat marți că instalațiile de stocare a gazelor din țară sunt pline în proporție de peste 85%, în condițiile în care Rusia a întrerupt livrările de gaze către Germania, transmite CNN.
Olaf Scholz a promis că va depune eforturi pentru a reduce prețurile la importurile de energie, în contextul în care tensiunile cu Rusia continuă, afirmând că „prețurile la aprovizionarea cu energie trebuie să scadă”.
„Cetățenii trebuie, de asemenea, să fie capabili să plătească prețurile. Iar noi ne vom ocupa de acest lucru”, a spus el.
Cancelarul țării le-a transmis cetățenilor săi că vor trece de această iarnă tensionată datorită construirii de terminale noi de stocare a gazelor naturale lichefiate și a achiziționării de gaze din alte părți.
Ucraina consideră închiderea centralei nucleare de la Zaporojie
Ucraina ia în calcul închiderea centralei nucleare de la Zaporojie, pe fondul deteriorării securității din zonă, a declarat Oleg Korikov, inspectorul șef în securitate nucleară și radiologică din Ucraina, citat de CNN.
„Dacă apar condiții ce necesită oprirea centralei, centrala și reactorul numărul 6 vor fi oprite”, a declarat miercuri Korikov.
„Deteriorarea continuă a situației și lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne va forța să folosim generatoare diesel de rezervă, lucru extrem de dificil în contextul aprovizionării cu motorină pe durata războiului”, a adăugat el.
Korikov a declarat că menținerea în funcțiune a generatoarelor diesel nu e o soluție sustenabilă.
„Întrebările ce țin de sustenabilitatea (generatoarelor diesel, n.r.) ar putea fi o problemă, întrucât ar trebui să funcționeze pe o perioadă nedeterminată de timp, iar acestea au o capacitate limitată de a fi în mod constant active”, a completat Petro Kotin, directorul general al companiei nucleare de stat Energoatom.
Olaf Scholz promite Ucrainei ajutor militar continuu
Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis miercuri, în timpul unei convorbiri telefonice, omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Berlinul va continua să sprijine Kievul nu doar din punct de vedere militar, ci și politic, financiar și umanitar, potrivit unei redactări a convorbirii, citată de CNN.
Scholz și Zelenski au discutat despre situația militară, umanitară și economică din Ucraina și s-au referit la posibilitățile de sprijin concret în continuare, inclusiv în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei.
De asemenea, Scholz l-a informat pe Zelenski despre „pregătirile intense” pentru organizarea unei conferințe internaționale privind reconstrucția Ucrainei, ce va avea loc la Berlin pe data de 25 octombrie 2022.
Ambii lideri au fost de acord că siguranța și protecția centralei nucleare de la Zaporojie au „cea mai mare importanță” și au susținut măsurile recomandate într-un raport publicat marți de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
În raport, AIEA a cerut instituirea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare.
UE: împumut de 5 miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană a propus miercuri mai multe împrumuturi sub formă de asistență macrofinanciară în valoare de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Propunerea ar ajuta țara să facă față „nevoilor sale financiare imediate, cauzate de invazia brutală a Rusiei”, a declarat von der Leyen, citată de CNN.
Comisia a precizat într-un comunicat de presă că ajutorul face parte dintr-un pachet de finanțare de 9 miliarde de euro convenit de liderii UE în luna mai.
Propunerea trebuie acum aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.
Ucraina „trebuie să câștige acest război: trebuie să recâștige libertatea și independența pentru care luptă cu atâta curaj. UE va continua să își facă partea sa pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla - solidaritatea va învinge, iar pacea va veni”, a mai spus von der Leyen.