Linkuri accesibilitate

Zelenski: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva. Fost director CIA: Va fi „foarte impresionantă”


„Credem cu tărie că vom reuși. Nu știu cât va dura. Sincer să fiu, poate merge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți”, a declarat președintele ucrainean pentru Wall Street Journal.

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși, a declarat Volodimir Zelenskii într-un interviu publicat sâmbătă.

„Credem cu tărie că vom reuși. Nu știu cât va dura. Sincer să fiu, poate merge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți”, a declarat președintele ucrainean pentru Wall Street Journal.

Reuters amintește că Zelenski a spus luna trecută că Ucraina trebuie să aștepte sosirea mai multor vehicule blindate vestice înainte de a lansa contraofensiva.

El a fost într-un efort diplomatic continuu pentru a menține sprijinul occidental, căutând mai mult ajutor militar și arme, ceea ce este cheia pentru ca Ucraina să reușească în planurile sale.

Rusia deține zone de teritoriu ucrainean în est, sud și sud-est.

O perioadă lungă de vreme uscată în unele părți ale Ucrainei a determinat anticiparea că contraofensiva ar putea fi iminentă.

În ultimele câteva săptămâni, Ucraina a intensificat atacurile asupra depozitelor de muniții și rutelor logistice rusești.

Sâmbătă, armata ucraineană a declarat într-un raport zilnic că Mariinka/regiunea Doneţk din est, a fost centrul luptei.

Forțele ucrainene au respins toate atacurile celor 14 trupe rusești de acolo, se arată în raport.

Contraofensiva Ucrainei va fi „foarte impresionantă” și poate reuși, pentru că ucrainenii sunt „hotărâți să-și elibereze țara”, a spus la emisiunea Today, de la BBC Radio 4, generalul David Petraeus, fost director al CIA .El a condus forțele internaționale în Irak și Afganistan.

„Cred că această contraofensivă va fi foarte impresionantă. Instinctul meu îmi spune că vor obține efecte de arme combinate, cu alte cuvinte, vor desfășura cu succes operațiuni de arme combinate în care au ingineri care depășesc obstacolele și difuzează câmpurile minate și așa mai departe, au blindatură care urmărește drept prin apă, protejată de infanterie împotriva rachetelor antitanc, apărarea aeriană urmând să țină aeronavele rușilor departe de ei, iar războiul electronic le va bloca rețelele radio, logistică chiar în spatele lor, artilerie și mortiere chiar în fața lor”, spune Petraeus.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG