Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de acord cu o întâlnire China - Ucraina


 „Am dori să ne întâlnim cu China”, a spus președintele Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Kiev cu prim-ministrul spaniol aflat în vizită în capitala ucraineană, Pedro Sánchez, în ajunul împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Am dori să ne întâlnim cu China”, a spus președintele Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Kiev cu prim-ministrul spaniol aflat în vizită în capitala ucraineană, Pedro Sánchez, în ajunul împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a văzut niciun plan de pace chinez, dar că ar saluta o întâlnire între Ucraina și China, relatează Reuters.

„Am dori să ne întâlnim cu China”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Kiev cu prim-ministrul spaniol aflat în vizită în capitala ucraineană, Pedro Sánchez, în ajunul împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În aceeași zi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța a văzut semne că China se gândește să furnizeze arme Rusiei și a avertizat Beijingul să nu ia o astfel de decizie.

În urmă cu câteva zile, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat China cu privire la consecințe dacă va oferi sprijin material invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Nu am văzut nicio furnizare de ajutor letal din China către Rusia, dar am văzut semne că ei iau în considerare și ar putea plănui acest lucru. Acesta este motivul pentru care Statele Unite și alți aliați au fost foarte clari, avertizând împotriva acestui lucru. Și, desigur, China nu ar trebui să sprijine războiul ilegal al Rusiei.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, dar ministerul său de externe a declarat joi că orice informație despre un potențial transfer de arme de la China către Rusia este doar o speculație.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe șeful diplomației chineze, Wang Yi, pentru a discuta despre un plan de pace propus de China în vederea încheierii războiului în Ucraina.

Detaliile planului sunt încă vagi iar diplomaţii occidentali au avut reacţii negative, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Întâlnirea de miercuri confirmă legăturile privilegiate între Moscova și Beijing în contextul în care liderul de la Kremlin primește rar oficiali străini care nu sunt șefi de stat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG