Linkuri accesibilitate

Rusia acuză Ucraina că plănuiește să invadeze Transnistria și Moldova printr-o operațiune sub steag fals


Ministerul rus al Apărării a publicat joi dimineaţă un comunicat în care anunţă că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană şi ar pune la cale o operaţiune sub steag fals
Ministerul rus al Apărării a publicat joi dimineaţă un comunicat în care anunţă că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană şi ar pune la cale o operaţiune sub steag fals

Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o operațiune sub steag fals, a relatat agenția de presă RIA, potrivit The Guardian. Republica Moldova infirmă informațiile.

Într-un comunicat, ministerul rus spune că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în care ar invada Transnistria purtând uniforme ale armatei ruse.

Potrivit comunicatului de la Moscova, „în viitorul apropiat se pregăteşte o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unităţi ale forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formaţiei naţionaliste Azov”.

„Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situaţia de la graniţa Ucrainei cu Republica Moldovenească Transnistreană şi este pregătit să răspundă la orice schimbare a situaţiei”, se spune în finalul comunicatului.

Republica Moldova neagă că Ucraina s-ar pregăti să invadeze Transnistria

În replică, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, transmite că „autorităţile statutului nu confirmă informaţia difuzată în această dimineaţă de Ministerul rus al Apărării”, potrivit Europa Liberă Moldova.

„Facem apel la calm şi invităm publicul să urmărească sursele oficiale şi credibile ale Republicii Moldova”, spune Daniel Vodă, care dă asigurări că instituţiile Republicii Moldova „cooperează cu partenerii străini şi în cazul unor pericole la adresa ţării, vor informa neîntârziat opinia publică”.

Rușii au făcut aceste declarații în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a anunțat zilele trecute că Rusia vrea să ia controlul asupra Aeroportului Internațional Chişinău pentru „a putea transporta soldaţi şi echipamente, ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria”.

În plus, comunicatul de la Moscova a fost emis în ziua în care la preşedinta Maia Sandu face o vizită la Bucureşti.

Maia Sandu s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu preşedintele american Joe Biden, care „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG