Linkuri accesibilitate

Anna stă cu fiica ei Nastya, stânga, într-un subsol, în timp ce atacurile rusești continuă în apropiere, în Soledar, regiunea Donețk, Ucraina, miercuri, 21 decembrie 2022. (AP Photo/Libkos)
Anna stă cu fiica ei Nastya, stânga, într-un subsol, în timp ce atacurile rusești continuă în apropiere, în Soledar, regiunea Donețk, Ucraina, miercuri, 21 decembrie 2022. (AP Photo/Libkos)

Războiul din Ucraina | Putin: Patriot este un sistem învechit. Grupul Wagner cumpără arme din Coreea de Nord

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a călătorit în SUA în prima sa vizită în străinătate de la începutul războiului și a vorbit în fața Congresului. Pe lângă noul parchet de ajutor de 1,58 miliarde de dolari, Ucraina va primi de la SUA și baterii avansate de rachete Patriot.

18:23 22.12.2022

Convorbire a miniștrilor american și ucrainean al Apărării, Lloyd Austin - Olexei Reznikov

Ministrul apărării al Ucrainei, Olexei Reznikov, a declarat că a avut o convorbire telefonică cu omologul său american, Lloyd Austin, căruia i-a spus că-i este recunoscător pentru ajutorul militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, anunțat în urmă cu o zi de administrația Biden.

SUA au furnizat deja asistență militară de 22 de miliarde de dolari Ucrainei, de când rușii au invadat țara în februarie. Miercuri, Casa Albă a anunțat un ajutor suplimentar de 1,85 miliarde de dolari, inclusiv, pentru prima dată, rachete de apărare antiaeriană Patriot, pentru a proteja infrastructura Ucrainei, deja paralizată de atacurile rusești.

Armata ucraineană va învăța cum să opereze sistemele de apărare aeriană Patriot, a scris Reznikov pe Twitter.

17:43 22.12.2022

Întâlnire între președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cel polonez, Andrzej Duda

Președintele ucrainean și cel polonez s-au întâlnit joi în Polonia, la revenirea lui Volodimir Zelenski de la Washington, vizită în care Polonia a avut un rol esențial, pentru că, la plecare, Zelenski a fost preluat de un avion american militar de pe un aeroport din Polonia.

Cei doi au vorbit „mult timp, aproape două ore”, a declarat pentru Reuters un consilier al președintelui polonez Andrzej Duda. „În primul rând, despre vizita președintelui Zelenski în Statele Unite și despre importanța vizitei pentru sprijinul Ucrainei, dar și despre relațiile bilaterale dintre Polonia și Ucraina.”

17:32 22.12.2022

Singurul portavion din Rusia a luat foc

Un incendiu a izbucnit joi la bordul singurului portavion din Rusia, a informat presa de stat rusă.

Amiralul Kuznețov, o navă amiral a marinei ruse, a suferit un incendiu „minor” în timp ce era andocat la șantierul naval Zvezdocika, din portul arctic Murmansk , situat în extremul nord-vest al Rusiei, potrivit rapoartelor companiei de stat ruse Tass. și agențiile de presă Ria Novosti.

14:43 22.12.2022

Parlamentul rus a schimbat legislația privind „sabotorii”: Pedepsele vor fi cu închisoare grea

Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o nouă lege ce prevede pedepse grele cu închisoarea pentru "sabotori", subliniind emergenţa ameninţărilor teroriste, inclusiv din partea unor cetăţeni străini, pe fondul conflictului din Ucraina, informează AFP.

Anul acesta, autorităţile ruse au adoptat mai multe legi pentru a contracara orice ameninţare percepută la nivel naţional împotriva intervenţiei lansate în urmă cu aproape 10 luni în Ucraina.

Camera inferioară a parlamentului rus a anunţat într-un comunicat că deputaţii au aprobat un set de măsuri menite să "protejeze ţara şi cetăţenii noştri de ameninţări teroriste şi de sabotaj".

"Federaţia Rusă desfăşoară o operaţiune specială, acceptă în acelaşi timp refugiaţi şi rămâne deschisă intrării şi ieşirii de cetăţeni străini" pe teritoriul său, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat în comunicat. "Pedeapsa împotriva sabotorilor va fi cât se poate de aspră", a adăugat Volodin.

Legea, care mai trebuie aprobată de Camera superioară a parlamentului, apoi semnată de preşedintele rus Vladimir Putin, prevede închisoare pe viaţă pentru participare la activităţi de sabotaj, finanţarea lor sau recrutarea altor persoane care să participe la acestea.

Orice persoană care se raliază unui "grup de sabotaj" este pasibil de o pedeapsă de până la zece ani de închisoare, în timp ce persoanele recunoscute drept complice la acte de terorism sau de sabotaj sunt pasibile de o pedeapsă maximă cu închisoarea de 20 de ani.

În ultimele luni, Rusia a fost victima unei serii de incidente, în special explozii, asupra unor baze militare şi infrastructuri importante, atacuri pe care Moscova le atribuie Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG