Linkuri accesibilitate

Anna stă cu fiica ei Nastya, stânga, într-un subsol, în timp ce atacurile rusești continuă în apropiere, în Soledar, regiunea Donețk, Ucraina, miercuri, 21 decembrie 2022. (AP Photo/Libkos)
Anna stă cu fiica ei Nastya, stânga, într-un subsol, în timp ce atacurile rusești continuă în apropiere, în Soledar, regiunea Donețk, Ucraina, miercuri, 21 decembrie 2022. (AP Photo/Libkos)

Războiul din Ucraina | Putin: Patriot este un sistem învechit. Grupul Wagner cumpără arme din Coreea de Nord

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a călătorit în SUA în prima sa vizită în străinătate de la începutul războiului și a vorbit în fața Congresului. Pe lângă noul parchet de ajutor de 1,58 miliarde de dolari, Ucraina va primi de la SUA și baterii avansate de rachete Patriot.

22:51 22.12.2022

Putin: Apărarea antiaeriană Patriot este un sistem învechit

Președintele rus Vladimir Putin a spus că apărarea antiaeriană Patriot pe care SUA o furnizează Ucrainei este un vechi sistem de arme pe care Rusia l-ar putea „dărâma”.

„Apărarea antiaeriană Patriot este un sistem învechit”, a spus Putin reporterilor de la Moscova, adăugând că sistemul S-300 al Rusiei l-a depășit de mult, citat de The Guardian.

Răspunzând unei întrebări despre posibilitatea de a pune capăt războiului cu Ucraina prin mijloace diplomatice, Putin a spus că „toate conflictele armate se încheie prin negocieri”.

Kremlinul a declarat că aprovizionarea SUA cu sisteme de rachete Patriot către Ucraina nu va contribui la soluționarea conflictului dintre Moscova și Kiev și nu va împiedica Rusia să-și atingă obiectivele.

Într-o discuție cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu au existat semne de pregătire pentru discuții de pace în timpul vizitei lui Zelenski și că aceasta este o dovadă că Rusia duce un război cu Rusia „până la ultimul ucrainean”.

22:48 22.12.2022

Noi sancțiuni SUA împotriva Rusiei

SUA impun noi sancțiuni asupra a 10 entități navale rusești din cauza operațiunilor rusești împotriva porturilor ucrainene, a declarat joi secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Șase dintre entitățile vizate de cele mai recente sancțiuni sunt din sectorul de apărare și din sectorul maritim al economiei rusești, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

22:45 22.12.2022

Volodimir Zelenski: „Rezultate bune” după vizita la Washington

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se întoarce în Ucraina „cu rezultate bune” după vizita sa la Washington.

În primul său mesaj video după întâlnirea cu Joe Biden și discursul ținut în fața Congresului american, Zelenski i-a mulțumit președintelui SUA „pentru ajutor, lidershioul internațional și determinarea sa de a câștiga”.

Miercuri, Casa Albă a anunțat un ajutor suplimentar de 1,85 miliarde de dolari, inclusiv, în premieră, rachete de apărare antiaeriană Patriot, pentru a proteja infrastructura Ucrainei, deja paralizată de atacurile rusești.

18:29 22.12.2022

SUA: Grupul Wagner a cumpărat arme din Coreea de Nord pentru războiul din Ucraina

Grupul Wagner de mercenari ruși, condus de un apropiat al lui Vladimir Putin, a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la întărirea forțelor Moscovei în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului american de Securitate Națională, John Kirby. Evaluarea SUA, despre care mai întâi a scris Reuters și apoi a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, sugerează rolul în expansiune al Grupului Wagner în războiul Rusiei din Ucraina.

Oficialul, care a vorbit sub anonimat pentru Reuters a spune că „Coreea de Nord a finalizat o livrare inițială de arme către Wagner, care a plătit echipamentul. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner. Cantitatea de material livrat de Coreea de Nord nu va schimba dinamica câmpului de luptă din Ucraina”, a spus sursa.

Dar SUA sunt îngrijorate că „Coreea de Nord intenționează să livreze mai multe echipamente militare lui Wagner”, arată sursa citată.

Oficialii americani cred că livrarea de arme din Coreea de Nord este o încălcare directă a rezoluțiilor Consiliului de securitate al ONU și intenționează să discute acest lucru la consiliu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG