Ministerul rus de Externe: „Occidentul colectiv este pregătit pentru o lungă confruntare cu Rusia”
Occidentul care furnizează Ucrainei sprijin militar și vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington demonstrează în continuare că „Occidentul colectiv este pregătit pentru o lungă confruntare cu Rusia”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.
Maria Zakharova a continuat vorbind despre „crimele monstruoase” ale „regimului de la Kiev”, adăugând că, oricât de mult ajută Occidentul la înarmarea guvernului ucrainean, „nu va realiza nimic”.
„Așa cum a afirmat conducerea țării noastre, sarcinile stabilite în cadrul operațiunii militare speciale vor fi îndeplinite, ținând cont de situația de pe teren și de realitățile reale”, a adăugat Zakharova, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina.
Comentariile ei au venit după ce Zelenski a rostit un discurs istoric de la Capitoliul SUA, exprimând recunoștința pentru sprijinul american în lupta împotriva agresiunii ruse de la începutul războiului.
Lukașenko: Manevrele militare nu au vizat Ucraina
Președintele belarus Alexandru Lukașenko a declarat joi că recentele manevre militare nu au vizat Ucraina și a respins „teoriile conspirației” despre desfășurarea forțelor armate din Belarus la graniță.
Vorbind la o conferință a liderilor militari care marchează încheierea inspecțiilor militare rapide desfășurate luna aceasta, Lukașenko a mai spus că nu poate exclude „agresiunea” împotriva Belarusului din partea „vecinilor” nespecificați.
„Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”, a adăugat Lukașenko, spunând că mișcările militare sunt limitate la teritoriul belarus și nu amenință pe nimeni altcineva.
În ultimele săptămâni, Belarus a anunțat o serie de activități militare, inclusiv verificări de pregătire și o nouă desfășurare de trupe rusești în țară, a raportat Reuters.
Manevrele au determinat sugestii din partea oficialilor ucraineni că Rusia ar putea plănui un nou atac asupra Ucrainei prin teritoriul belarus, așa cum a făcut fără succes în primele zile ale războiului său din Ucraina.
Parlamentul rus a schimbat legislația privind „sabotorii”: Pedepsele vor fi cu închisoare grea
Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o nouă lege ce prevede pedepse grele cu închisoarea pentru "sabotori", subliniind emergenţa ameninţărilor teroriste, inclusiv din partea unor cetăţeni străini, pe fondul conflictului din Ucraina, informează AFP.
Anul acesta, autorităţile ruse au adoptat mai multe legi pentru a contracara orice ameninţare percepută la nivel naţional împotriva intervenţiei lansate în urmă cu aproape 10 luni în Ucraina.
Camera inferioară a parlamentului rus a anunţat într-un comunicat că deputaţii au aprobat un set de măsuri menite să "protejeze ţara şi cetăţenii noştri de ameninţări teroriste şi de sabotaj".
"Federaţia Rusă desfăşoară o operaţiune specială, acceptă în acelaşi timp refugiaţi şi rămâne deschisă intrării şi ieşirii de cetăţeni străini" pe teritoriul său, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat în comunicat. "Pedeapsa împotriva sabotorilor va fi cât se poate de aspră", a adăugat Volodin.
Legea, care mai trebuie aprobată de Camera superioară a parlamentului, apoi semnată de preşedintele rus Vladimir Putin, prevede închisoare pe viaţă pentru participare la activităţi de sabotaj, finanţarea lor sau recrutarea altor persoane care să participe la acestea.
Orice persoană care se raliază unui "grup de sabotaj" este pasibil de o pedeapsă de până la zece ani de închisoare, în timp ce persoanele recunoscute drept complice la acte de terorism sau de sabotaj sunt pasibile de o pedeapsă maximă cu închisoarea de 20 de ani.
În ultimele luni, Rusia a fost victima unei serii de incidente, în special explozii, asupra unor baze militare şi infrastructuri importante, atacuri pe care Moscova le atribuie Ucrainei.
Singurul portavion din Rusia a luat foc
Un incendiu a izbucnit joi la bordul singurului portavion din Rusia, a informat presa de stat rusă.
Amiralul Kuznețov, o navă amiral a marinei ruse, a suferit un incendiu „minor” în timp ce era andocat la șantierul naval Zvezdocika, din portul arctic Murmansk , situat în extremul nord-vest al Rusiei, potrivit rapoartelor companiei de stat ruse Tass. și agențiile de presă Ria Novosti.