Linkuri accesibilitate

Soldații ucraineni luptă în regiunea Donețk, 10 august 2022

Războiul din Ucraina | Noi bombardamente la Zaporojie. Imaginile din satelit arată distrugerile din Crimeea

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 169. Mai multe bombardamente puternice au avut loc în apropierea centralei atomice de la Zaporojie, pe care Rusia se pregătește să o racordeze la Crimeea. UE a fost îndemnată să introducă interdicții de călătorie pentru turiștii ruși.

Principalele informații ale zilei

22:38 11.8.2022

Jurnalista rusă Marina Ovsanikova, în arest la domiciliu

Jurnalista rusă Marina Ovsianikova, renumită pentru că a criticat în direct ofensiva din Ucraina la televizor, a fost plasată joi în arest la domiciliu într-un dosar penal care ar putea-o trimite la închisoare, relatează AFP.
„Tribunalul Basmanny a admis cererea anchetatorilor de a emite o măsură restrictivă sub formă de arest la domiciliu... până pe 9 octombrie”, se arată într-un comunicat al instanţei.

Ovsianikova este acuzată că a „discreditat” armata în timpul unei acţiuni de protest solitar la mijlocul lunii iulie, când a ridicat un panou lângă Kremlin în care acuza forţele ruse că au comis abuzuri în Ucraina.

22:36 11.8.2022

Departamentul de Stat: Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase şi iresponsabile

Statele Unite sprijină apelurile pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, după luptele care au implicat forţele ruse şi ucrainene în apropierea centralei, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

„Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase şi iresponsabile - şi continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operaţiunile militare la sau în apropierea instalaţiilor nucleare ucrainene şi să returneze controlul deplin Ucrainei, şi să susţinem apelurile ucrainene pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt.

22:19 11.8.2022

Estonia nu mai permite accesul ruşilor decât cu vize din alte ţări europene

Estonia a anunţat joi că de săptămâna viitoare nu va mai permite accesul pe teritoriul său - parte din Spaţiul Schengen - cu vize emise de autorităţile estoniene, ci va recunoaşte doar vizele acordate de alte state europene, informează Reuters.

Cu unele excepţii, Estonia nu le va mai acorda ruşilor nici vize de afaceri, de studii sau pentru muncă, însă le va permite studenţilor ruşi aflaţi deja în ţară să îşi încheie studiile. Se mai acceptă accesul pe motive umanitare, precum şi al diplomaţilor şi familiilor acestora, al celor care îşi vizitează rude apropiate sau deţin permise de şedere pe termen lung şi al lucrătorilor din transportul internaţional de mărfuri şi pasageri.

„Am constatat o creştere enormă a numărului de cetăţeni ruşi care vin sau trec prin Estonia", a explicat ministrul de externe Urmas Reinsalu. "Posibilitatea pe care o au de a vizita Estonia sau alte părţi din Europa, via Estonia, în masă, nu respectă principiile sancţiunilor pe care le-am impus". Oficialul a precizat că interdicţia intră în vigoare din 18 august.

20:40 11.8.2022

Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze civilii din Doneţk înainte de venirea iernii

Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii, a declarat joi vicepremierul Irina Verşciuk, citată de Reuters.

În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia - din care 52.000 de copii - trebuie să plece deoarece riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii, a precizat ea.

Autorităţile afirmă că măsura este "„", dar cetăţenii pot cere să fie exceptaţi, completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne la casele lor.

De la 1 august au fost evacuaţi 3904 localnici, a arătat Vereşciuk.

Casa din tren a refugiaților ucraineni. Adresa Liudmilei: vagonul 2, compartimentul 4
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG