Linkuri accesibilitate

3 minute | Operațiunea Crimeea și mercenarii lui Putin, săptămâna Trump și ce poate ascunde o nuntă „cu poporul”


Evgheni Prigojin (stânga) e considerat coordonatorul grupării paramilitare Wagner, mercenarii folosiți de Vladimir Putin în conflicte din întreaga lume. Sunt considerați extrem de violenți, fără scrupule și tot mai implicați în războiul din Ucraina.
Evgheni Prigojin (stânga) e considerat coordonatorul grupării paramilitare Wagner, mercenarii folosiți de Vladimir Putin în conflicte din întreaga lume. Sunt considerați extrem de violenți, fără scrupule și tot mai implicați în războiul din Ucraina.

Războiul pare să fi intrat într-o nouă etapă, odată cu atacul asupra bazei aeriene a Rusiei din Crimeea. Moscova atacă însă intens în estul Ucrainei și recrutează mercenari. SUA, principal aliat al Ucrainei, nu își poate lua ochii zilele acestea de la investigațiile în care e implicat Donald Trump.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Imagini din satelit cu baza aeriană rusă Sakî din Crimeea arată distrugeri semnificative ale unor aparate de zbor. Tot mai multe relatări spun că forțele Ucrainei sunt responsabile.
  • Fostul președinte al SUA, Donald Trump refuză să răspundă la întrebări în ancheta civilă despre practicile fiscale ale afacerilor sale. Trump a invocat amendamentul 5 din Constituție, care permite oricărui acuzat să tacă pentru a nu se auto-incrimina.
  • Metrorex plătește pentru mentenanța metroului bucureștean mai mult decât Londra.

Crimeea, „pământ ucrainean”

Imagini din satelit transmise de Planet Labs arată distrugeri semnificative provocate de exploziile de marți de la baza aeriană rusă Sakî din Crimeea, care ar fi distrus cel puțin opt avioane de luptă rusești, notează BBC, care precizează că Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea, dar atacul arată ca unul bine coordonat.

În SUA, atât The New York Times, cât și The Washington Post citează oficiali ucraineni care ar fi confirmat că atacurile au fost coordonate de ucraineni, fie ei membri ai forțelor speciale sau ai grupurilor de rezistență ucraineană din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.

Ambele publicații notează că evenimentele transmit un semnal puternic, sunt o lovitură pentru Vladimir Putin, pun în discuție recuperarea Crimeei de către Ucraina și ridică întrebarea – ce muniție a fost folosită, în condițiile în care zona ar fi prea departe de bazele ucrainene pentru ca o rachetă a acestora să o fi putut lovi.

Imagine din 10 august 2022 cu avioanele distruse în baza militară rusă din Sakî/Crimeea.
Imagine din 10 august 2022 cu avioanele distruse în baza militară rusă din Sakî/Crimeea.

Reuters notează că ziua de joi a început cu lupte grele în Donbas, unde separatiștii pro-ruși spun că ar fi preluat controlul în Pisky, o suburbie a orașului Donețk. Înspre vest, la Zaporojie, Ucraina acuză Rusia că lansează atacuri dinspre centrala nucleară, știind că forțele ucrainene nu pot răspunde.

Cel puțin 13 oameni ar fi fost uciși astfel în atacurile de ieri. Circa 500 de militari ruși înconjoară centrala, care este încă gestionată de tehnicieni ucraineni.

În plan diplomatic, China ia ferm partea Rusiei și invocă propriile nemulțumiri legate de poziția Statelor Unite în privința Taiwanului. La o săptămână de la vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan și intensificarea exercițiilor militare chineze din zonă, ambasadorul Chinei la Moscova a transmis, ieri, potrivit TASS, că: „În loc să învețe o lecție din strategia sa eșuată cu privire la Ucraina, Statele Unite au asociat-o în mod artificial cu problema Taiwanului; îi așteaptă o și mai mare înfrângere zdrobitoare”.

Mercenarii din grupul Wagner

Într-un interviu la televiziunea ucraineană, guvernatorul din Luhansk, Serghei Gaidai a declarat că tot mai mulți mercenari trimiși de Rusia ajung în zonă, inclusiv mercenari din grupul Wagner, transmite Reuters.

Gruparea cunoscută drept firma „privată” de securitate a lui Vladimir Putin acționează de ani de zile în numeroase țări din lume, inclusiv Africa. RFE/RL publică detalii despre faptul că apropiatul lui Putin, Evgheni Prigojin, un influent om de afaceri considerat liderul grupării paramilitare și denumit „bucătarul lui Putin” vizitează închisorile din Rusia pentru a recruta mercenari.

O analiză a activității grupării și a intervențiilor ei internaționale violente publică Al Jazeera, ai cărei jurnaliști au stat de vorbă cu un fost membru Wagner, Marat Gabidullin. Oficial, gruparea nu există și a încercat până acum să nu atragă atenția, dar odată cu războiul din Ucraina, a pășit în lumină, devenind o „extensie” a armatei ruse, spune expertul în chestiuni de securitate ale Rusiei, Mark Galeotti.

Săptămâna Trump

La o zi după ce agenții FBI au percheziționat reședința fostului președinte american Donald Trump, într-un caz care vizează documentele luate de acesta de la Casa Albă și pe care ar fi trebuit să le depună la Arhivele Naționale, un membru al Congresului, apropiat lui, a rămas fără telefon.

Donald Trump e implicat în mai multe investigații, care variază de la anchetarea afacerilor sale, până la ce a făcut (sau nu) în timpul atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
Donald Trump e implicat în mai multe investigații, care variază de la anchetarea afacerilor sale, până la ce a făcut (sau nu) în timpul atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

FBI a confiscat mobilul lui Scott Perry în ancheta care vizează încercarea de răsturnare a rezultatului alegerilor prezidențiale din 2020, notează The Washington Post.

Iar într-o altă anchetă, legată de felul în care organizația Trump și-ar fi manipulat datele fiscale pentru a obține credite sau scutiri de taxe, Donald Trump a invocat, miercuri, de peste 400 de ori, amendamentul constituțional care îi permite să nu răspundă la întrebările procurorului pentru a nu se auto-incrimina.

În trecut, îi lua peste picior pe cei care invocau „The Fifth”, notează The New York Times, care trece în revistă lista anchetelor în care e implicat Trump.

„Donald Trump e deasupra legii”, indiferent ce a făcut, acesta pare să fie mesajul săptămânii din partea Republicanilor, scrie E.J. Dionne Jr. în editorialul din The Washington Post. Susținerea lui Trump e, pentru republicani, mai importantă decât statul de drept, conchide editorialistul.

București, „te iubesc” și o nuntă cu poporul

Europa Liberă analizează în această dimineață, la „Țară în service”, secretul întârzierilor de la metrou. Cum a ajuns Metrorex să plătească pentru mentenanță mai mult decât Londra.

Capitala e și în atenția colegilor de la Digi24, care încearcă să deslușească viitorul parcărilor pentru bucureștenii care locuiesc în centru. Aceștia vor putea cumpăra un abonament ieftin pentru parcările municipalității, dar nu vor avea un loc garantat, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan. Recent, însă, viceprimarul Stelian Bujduveanu afirma că rezidenții vor putea beneficia de un loc de parcare rezervat după ora 19:00.

De luni, 15 august 2022, în centrul Bucureștiului se va putea parca doar pe locurile special amenajate, cu plată.
De luni, 15 august 2022, în centrul Bucureștiului se va putea parca doar pe locurile special amenajate, cu plată.

Pe Hotnews, o călătorie în Marea Neagră alături de cercetătorii de la GeoEcoMar care, la solicitarea colegilor din Ucraina, vor să verifice dacă staționarea cu săptămânile a sute de nave ce vor să intre pe canalul Sulina, pentru a încărca cereale ucrainene din porturile dunărene, afectează în vreun fel mediul.

Din Libertatea, șase portrete de tineri dealeri de droguri din România, iar G4Media analizează o nuntă.

„De ce face George Simion ’nuntă cu poporul’, ca liderul Mișcării Legionare?”, e întrebarea pusă de Andreea Pavel în G4Media. Articolul prezintă elementele comune dintre nunta anunțată de liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și cea a lui Corneliu Zelea Codreanu, reacția lui Simion despre „tupeul unor așa-ziși jurnaliști” și analizele experților.

„E un colac de salvare, după războiul din Ucraina și compromiterea naționalismului anti-european românesc, a radicalismului anti-european, acum încearcă să-l umanizeze, adică exact ce făcea Corneliu Zelea Codreanu acum aproape 100 de ani”, spune Cristian Pîrvulescu, în timp ce Andrei Țăranu remarcă: „nu mireasa contează, ci uniunea conducătorului cu poporul său”.

Alte știri:

  • PSD „salută” finalizarea investiției Guvernului Ungariei în infrastructură școlară de la Huedin/ jud. Cluj, dar vrea ca la grădinița proaspăt construită să fie primiți și „copilașii” care vorbesc doar română, transmite Cluj24.
  • Agerpres anunță că Poșta Română a lansat primul NFT al unei entităţi din portofoliul statului român, sub forma unui timbru digital.
  • Un nou virus de origine animală confirmat în China, detalii în Adevărul.

Dacă aveți sugestii de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG